«ساپینتولوژی»؛ چه شد که این‌طور شد؟

«ساپینتولوژی»؛ چه شد که این‌طور شد؟

استقلال با هدایت «ریکاردو سا پینتو» با صدر جدول 8 امتیاز فاصله دارد؛ اما چرا این اتفاق رخ داد؟

به گزارش 9 صبح، شکست مقابل سپاهان، زمستان را برای استقلال و طرفدارانش، سردتر از هر زمان دیگری کرد. آن‌ها در یک بازی حساس و حیاتی، سومین باخت خود در لیگ بیست‌ودوم را تجربه کردند تا رویای تکرار قهرمانی و پیوستن به سپاهان و پرسپولیس از این حیث برای آن‌ها دوردست‌تر از هر زمان دیگری شود. با اینکه هنوز چیزی تمام نشده و 14 هفته‌ دست‌نخورده‌ باقی‌مانده اما فاصله‌ 8 امتیازی با رقیب سنتی در جدول و روند نه‌چندان امیدوارکننده‌ آبی‌پوشان پایتخت‌نشین، ماموریت آن‌ها را برای بازگشت غیرممکن‌تر از حد تصور کرده است. اما چرا؟ چرا مدافع عنوان قهرمانی نتوانسته حداقل تا به اینجای کار توقعات را برآورده کند؟ 

فشاری طبیعی به میزان غیر طبیعی

همیشه از قهرمان‌ها انتظارات زیادی وجود دارد. استقلال، لیگ بیست‌ویکم را بدون باخت و با اقتدار فتح کرد و همین مساله فشاری را از همان ابتدا روی دوش جانشین فرهاد مجیدی یعنی ریکاردو سا پینتو گذاشت. او در همان هفته‌ اول کارش را با باخت آغاز کرد و فشار مذکور بعد از هر ناکامی از سمت و سوهای مختلف به سمتش روانه شد. این فشار و توقع زیاد همواره به روی تیم‌هایی که با لقب مدافع عنوان قهرمانی وارد مسابقات می‌شوند، وجود داشته و استقلالِ سا پینتو هم از این قاعده مستثنی نبود. آن‌ها ولی فعلا در کنترل این فشار موفق عمل نکرده‌اند. 

جای خالی یک «حسین‌زاده»

یکی از دلایل قهرمانی استقلال در لیگ بیست‌ویکم، وجود ستاره‌ای چون امیرحسین حسین‌زاده بود. بازیکنی که با نظر فرهاد مجیدی جذب شد و از بازی با الهلال در لیگ قهرمانان آسیا نشان داد می‌تواند مهره‌ای موثر باشد. حسین‌زاده در 6 بازی با گل‌هایش به داد استقلال رسید و از عوامل اصلی قهرمانی تیم پایتخت‌نشین بود. اصولا برای رسیدن به موفقیت در تورنمنت‌های این‌چنینی حضور بازیکنی تاثیرگذار که بتواند تفاوت‌ها را رقم بزند، حیاتی است و حسین‌زاده چنین نقشی را برای فرهاد مجیدی ایفا کرد و حالا فقدانش در ترکیب تیم سا پینتو به‌چشم می‌خورد. محمد محبی در هفته‌هایی توانست چشمه‌هایی از توانایی بالای خود را نشان دهد اما بازی‌های اخیرِ او به مصدومیت و محرومیت و نیمکت‌نشینی گذشته است.

دروازه‌ای که باز کردنش راحت شده است

انسجام فاز تدافعی و بسته نگه داشتن دروازه یکی از رموز قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران است. استراتژی برنده‌ای که در چند فصل اخیر جواب داده و استقلالِ مجیدی هم با اتکا بر آن موفق شد گوی سبقت را از رقبایش برباید و جام بدون باخت را به‌ارمغان بیاورد. آبی‌پوشان تنها 10بار دروازه‌شان باز شد. مجیدی با وجود از دست دادن سیاوش یزدانی و محمدحسین مرادمند، در نیم فصل دوم سازمان‌دهی مناسب تیمش را با جذب رافائل سیلوا و وارد کردن عارف غلامیِ از مصدومیت‌رها شده بدون خلل نگه داشت. حسینی حسینی و علیرضا رضایی هم در درون دروازه عملکرد مناسبی از خود بر جای گذاشتند و بازیکنان خط میانی و تهاجمی هم به خوبی وظایف تدافعی خود را ایفا کردند. در این فصل اما تغییرات زیاد در خط دفاعی و عدم تمرکز 100درصدی در یک‌سوم زمین خودی باعث شده تا تیم سا پینتو با 2 گلی که از سپاهان دریافت کرد، با وجود 14 بازی کمتر نسبت به استقلالِ لیگ بیست‌ویکم، 2 گل بیشتر تا به اینجا نسبت به آن تیم خورده باشد. 

مهاجمانی که با گلزنی غریبه هستند

یکی از نقدهایی که به تیم فرهاد مجیدی وارد می‌شد این بود که آن‌ها فوتبال جذابی را ارائه نمی‌دهند. آبی‌پوشان در فصلی که منتج به قهرمانی‌شان شد، 39 گل زدند و میانگین 1.3 گل در هر مسابقه را به ثبت رساندند. با روی کار آمدن سا پینتو گفته می‌شد که او علاقه‌مند به فوتبال رو به جلو است و واقعا هم تمایل این سرمربی پرتغالی به بازی هجومی، از همتای ایرانی خود بیشتر بود اما در عمل شاهد افت استقلال در باز کردن دروازه‌ی رقبا هستیم. مدافع عنوان قهرمانی تا به اینجای کار 16 گل زده و معدل گلزنی‌اش روی عدد یک قرار دارد و این اتفاق در شرایطی رخ داده که آن‌ها نسبت به فصل قبل در فاز تهاجمی دستِ بازتری دارند و مهره‌های بیشتری را به خدمت گرفته‌اند اما پیمان بابایی، سجاد شهباززاده، مهدی قایدی و دیگر عناصر هجومی استقلال، نتوانسته‌اند انتظارات را برآورده کنند. از طرفی ارسلان مطهری و آرمان رمضانی که در لیگ قبلی حسابی به مجیدی کمک کردند در لیگ بیست‌ودوم بخش قابل توجهی از مسابقات را روی نیمکت و سکو سپری کردند. کنایه‌آمیز است که ارسلان مطهری، آماده‌ترین مهره‌ سا پینتو در این هفته‌ها قرار بود در لیست مازاد قرار داشته باشد.

«ساپینتو» و جنجال‌های تمام‌نشدنی

وقتی نام ریکاردو سا پینتو برای هدایت استقلال در رسانه‌ها منتشر شد، یکی از پربازدیدترین ویدیوهایی که درباره‌ی او دیده شد، فیلم‌های مربوط به اعتراضات عجیب‌وغریبش به داوری بود. دیری نپایید که این سرمربی پرتغالی در لیگ برتر فوتبال ایران ورژن‌های متفاوتی از اعتراضاتش به داوری را نشان داد. او در این فصل چند بار از کنار زمین اخراج شد و به دلیل محرومیت‌های انضباطی نتوانست در چند دیدار کنار زمین تیمش را هدایت کند. همین اعتراضات گاه‌وبی‌گاه و عدم حضور در کنار زمین و همچنین در رختکن به هنگام مسابقات، باعث شد تا سا پینتو و شاگردانش نتوانند به طور 100درصد کنار هم حضور داشته باشند. نشست خبری‌های ریکاردو هم به اعتراض‌های گاه‌وبی‌گاه خلاصه شد. ماجرایی که حسابی از سا پینتو انرژی گرفت و چهره‌ای پرخاش‌جو را از او به مخاطبان نشان داد.

تغییرات مدیریتی را فراموش نکنید

استقلال در لیگ بیست‌ویکم قهرمان شد اما در بحث مدیریتی تیم فرهاد مجیدی کمترین دغدغه را در چند سال اخیر داشت و باشگاه روزهای نسبتا آرامی را پشت سر گذاشت. در فصل جاری اما خبری از آرامش مذکور نبود. پس از حواشی زیادی که پیرامون مدیرعامل سابق شکل گرفت، علی فتح‌الله‌زاده پس از چند سال مجددا به صندلی محبوبش در باشگاه استقلال رسید. این تغییرات و جنجال‌هایی که در پی داشت، روی عملکرد استقلال در این فصل بی‌تاثیر نبود. گویا رابطه‌ آقای سرمربی و مدیرعامل جدید هم چندان صمیمانه نیست و شایعه شده بود که سا پینتو به هنگام تغییر به وجود آمده قصد داشت استعفا کند اما این اتفاق در عمل رخ نداد.

ناکامی در بازی‌ با مدعیان

موفقیت در بازی‌های بزرگ از مهمترین عواملی است که باعث می‌شود یک تیم در جمع مدعیان، برگ برنده را در اختیار داشته باشد. نتیجه‌گیری در این بازی‌ها حکم یک تیر و 2 نشان را دارد. استقلال تا پایان هفته‌ شانزدهم در مصاف با تیم‌های مدعی نمایش ضعیفی داشته و فقط از سد گل گهر سیرجان گذشته است. پرسپولیس و سپاهان، 2 تیمی که در حال حاضر جزو اصلی‌ترین مدعیان قهرمانی هستند نمایشی به مراتب بهتر نسبت به استقلال از این حیث داشته‌اند. 

«سا پینتو» به دنبال خروج از بحران

ریکاردو سا پینتو جایگاه مستحکمی روی نیمکت استقلال ندارد و از همین حالا شایعات پیرامون برکناری‌اش به گوش می‌رسد. او نسبت به عملکرد فصل پیش استقلال، 11 امتیاز کمتر جمع‌آوری کرده و از بد حادثه، پرسپولیس دقیقا همانند لیگ بیست‌ویکم کار کرده و 35 امتیازی است. مرد پرتغالی برای نگه داشتن قلعه‌اش باید ثبات را به تیمش برگرداند. خیلی از بازیکنان استقلال به دلیل تعدد بازیکنی که در پست‌های مختلف وجود دارد، نسبت به جایگاه خود مطمئن نیستند و با آرامش و اعتماد به نفس بالا بازی نمی‌کنند. ایجاد توازن بین فاز تدافعی و تهاجمی هم می‌تواند به آبی‌ها در ادامه‌ راه کمک کند. آن‌ها در چهار هفته‌ بعدی با تیم‌های نیمه‌ی پایینی جدول یعنی ملوان، مس کرمان، نفت مسجدسلیمان و پیکان بازی دارند که سه مسابقه در تهران به انجام می‌رسد. این مساله می‌تواند نشانه‌ای خوب برای سا پینتو باشد تا بتواند تیمش را به مسیر موفقیت و روزهای خوب پیش از جام جهانی بازگرداند. 

نظر شما