انتصاب رئیس جدید سازمان بهزیستی؛ باز هم یک غیر متخصص در جایگاهی تخصصی
با انتصاب رئیس جدید سازمان بهزیستی فرد بیتجربه و غیر متخصص دیگری به ریاست یک سازمان تخصصی اجتماعی منصوب شد، سازمانی که مأموریتها و وظایف آن بسیار دورتر از تجربه و تخصص رئیس جدید این سازمان است.
به گزارش 9 صبح؛ روز سهشنبه رئیس جدید سازمان بهزیستی کشور با حکم وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی کشور منصوب شد تا برای نخستین بار یک غیر پزشک به عنوان رئیس سازمانی انتخاب شود که بخشی از مأموریتهای آن مربوط به غربالگری ژنتیک، ارائه خدمات توانبخشی به افراد دارای معلولیت و ... است.
سوابق رئیس جدید سازمان بهزیستی
علیمحمد قادری، رئیس جدید سازمان بهزیستی، متولد سال ۱۳۵۸ در تهران و دانشجوی دکتری مدیریت دولتی است. مدیرکلی استان تهران سازمان بهزیستی، مدیرکلی استان همدان سازمان بهزیستی، قائم مقامی اداره کل بازرسی سازمان بهزیستی، معاونت مدیرکلی حوزه ریاست این سازمان و مسئول پیگیری ویژه بهزیستی در وزارت رفاه از جمله سوابق کاری وی است.
با این حال قادری پیشتر مدیرعامل و عضو هیات مدیره هلدینگ گردشگری و حمل و نقل بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی بوده و ریاست سامانه ۱۳۷ شهرداری تهران نیز در سابقه او وجود دارد.
اگرچه بودن در بدنه بهزیستی در سابقه قادری وجود دارد اما وی به جز دو دوره مدیریت کلی سازمانهای استانی بهزیستی به سطح مدیری ارشد در این سازمان نرسیده است، اما به یک باره با حکم وزیری هم سن و سال خود به سطح معاونت وزارت و ریاست سازمان بهزیستی میرسد و در واقع به جایگاهی منصوب میشود که بسیار بزرگتر از سابقه و تحصیلات تخصصی اوست.
برای اینکه بدانیم جایگاه ریاست سازمان بهزیستی تا چه اندازه از قادری دور است باید نگاهی به سابقه سازمان بهزیستی و مأموریتها و ظایف آن پرداخت.
تاریخچه و مأموریتهای بهزیستی
سازمان بهزیستی کشور از ادغام ۱۶ سازمان، نهاد، مؤسسه و انجمن به وجود آمد تا با اتخاذ تدابیر و ارائه خدمات و حمایتهای غیربیمهای با حفظ ارزشها و کرامت والای انسانی و تکیه بر مشارکتهای مردم و همکاری نزدیک سازمانهای ذیربط، در جهت گسترش خدمات توانبخشی، حمایتی، بازپروری و پیشگیری از معلولیتها و آسیبهای اجتماعی و کمک به تأمین حداقل نیازهای اساسی گروههای کم درآمد، اقدام کند.
با واگذاری سازمان تربیتی شهرداری تهران به سازمان تازه تأسیس بهزیستی در سال ۵۹ این سازمان به عنوان بخشی از بدنه وزارت بهداشت مأموریتهای خود را آغاز کرد.
در سال ۱۳۸۳ بر اساس قانون ساختار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان بهزیستی کشور به همراه سازمانهای تأمین اجتماعی و بیمه خدمات درمانی از وزارت بهداشت منفک و به وزارت تازه تأسیس رفاه اجتماعی پیوست و در سال ۱۳۹۰ با تشکیل تصویب قانون تشکیل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی این سازمان زیر نظر این وزارتخانه ادامه حیات داد.
با تشکیل سازمان بهزیستی ۵۲ مأموریت شامل رسیدگی به امور کودکان بی سرپرست، زنان بی سرپرست و سرپرست خانوار، مسئولیت سلامت روان جامعه، امور مربوط به مهدهای کودک، سالمندان، معلولان، کودکان کار و خیابان، زنان آسیب دیده و در معرض آسیب، کاهش طلاق، مشاوره، اشتغال و مسکن، آموزشهای پیش از ازدواج و ... بر عهده این سازمان گذاشته شد.
اینکه فردی مدیرعامل یک هلدینگ گردشگری است چگونه میتواند مأموریتهای سازمان بهزیستی که عمدتا پیرامون چالشهای بزرگ جامعه است را به سرانجام برساند پرسش جدی است.
یک غیر پزشک در رأس سازمان بهزیستی
از سوی دیگر همانگونه که گفته شد برخی از مأموریتهای این سازمان در حوزه پزشکی است به همین دلیل عمده رؤسای سازمان بهزیستی از محمدعلی فیاضبخش، اولین رئیس سازمان تا همایون هاشمی، محسنی بندپی و وحید قبادی دانا سه رئیس اخیر سازمان بهزیستی یا پزشک بودند یا افرادی بودند که در حوزههای مرتبط تحصیل کرده بودند.
حال اینکه چگونه فردی با تحصیلات مدیریت دولتی میتواند مشکلات افراد دارای معلولیت و نیازهای درمانی را احصا کرده و با برنامهریزی به این مأموریتها بپردازد، خود پرسش دیگری است.
اگرچه تناسب جایگاه با تخصص افراد و تجربه آنها به ویژه با تشکیل دولت جدید که یکی از شعارهای آن توجه به تخصص و قابلیت افراد بود اما با انتصابات اخیر مانند انتصاب دو نفر غیر متخصص به عضویت شورای عالی هلال احمر و یا معرفی فرد بیتجربه دیگری برای تصدی وزارت آموزش و پرورش و یا انتصاب یامینپور به معاونت جوانان وزارت ورزش و جوانان، رنگ باخت.
با این حال حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار فرد دارای معلولیت تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارند، از سوی دیگر بر اساس تخمین سازمان جهانی بهداشت حدود ۸ میلیون معلول در ایران زندگی میکنند که در وهله نخست باید این افراد شناسایی و تحت پوشش این سازمان قرار گیرند.
مسائلی مانند بیمه خدمات کاردرمانی و توانبخشی و به کارگیری کار درمانگران در این سازمان، گسترش مراکز مشاوره و مراکز نگهداری، گسترش برنامه غربالگری ژنتیک بری پیشگیری از معلولیتهای جدید و همچنین رایزنی با سازمانها برای اجرای طرح مناسب سازی محیط برای معلولان که در دورههای اخیر آغاز و نیمه تمام ماند باید به صورت جدی دنبال شود.
از سوی دیگر برنامه قادری و بهطور کلی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای رسیدگی به آسیبهای اجتماعی و جمعیت رو به رشد سالمندی در کشور مشخص نیست. اینکه رئیس سازمان بهزیستی با تجربه اندک خود میخواهد با این همه مسائل چه کند خود پرسش دیگری است.
منبع: جامعه 24
نظر شما