دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل از بودجه ۱۴۰۲ حذف شدند

دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل از بودجه ۱۴۰۲ حذف شدند

حذف اعتباراتی در حوزه دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل، تغذیه و ایاب و ذهاب دانش‌آموزان مناطق محروم می‌تواند بودجه سال ۱۴۰۲ را به یکی از ضعیف‌ترین بودجه‌های آموزش و پرورش در حوزه مباحث کیفیت‌بخشی و عدالت آموزشی تبدیل کند.

به گزارش 9صبح،مرور بودجه پیشنهادی آموزش و پرورش برای سال 1402 وضعیت خوشایندی را ترسیم نمی‌کند و با حذف برخی ردیف‌های اصلی حوزه کیفیت‌بخشی، سال آینده در بحث عدالت آموزشی و کیفیت آموزش شرایط دشواری را شاهد خواهیم بود.

حذف اعتباراتی در حوزه دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل، تغذیه و ایاب و ذهاب دانش‌آموزان مناطق محروم می‌تواند بودجه سال 1402 را به یکی از ضعیف‌ترین بودجه‌های آموزش و پرورش در حوزه مباحث کیفیت‌بخشی و عدالت آموزشی تبدیل کند. هر چند اعتبارات اختصاص یافته به این موارد طی سال‌های اخیر ناکافی بود و همین موضوع باعث مشکلات بسیاری در بحث عدالت آموزشی و اُفت کیفیت شد اما در سال 1402 همین اعتبارات ناچیز هم جایی ندارد.

فراموشی بازماندگان از تحصیل

زنگ خطر دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل با گزارش اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس به صدا درآمد، هم‌اکنون 911 هزار دانش‌آموز بازمانده از تحصیل به همراه 279 هزار دانش‌آموز ترک تحصیلی در کشور وجود دارد.

جمعیت دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل طی 5 سال اخیر، 17 درصد رشد داشت، در سال تحصیلی 1394-1395  جمعیت بازماندگان از تحصیل برابر با 777.862 نفر بود که در سال تحصیلی 1400-1401  به 911.272 نفر افزایش یافت و در این میان وضعیت استان سیستان و بلوچستان حادتر است.

طی دوران کرونا و تحت تأثیر آموزش مجازی، شاهد افزایش جمعیت دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل، ترک تحصیل و اُفت عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان بودیم در حالی که این موضوع نیازمند توجه ویژه دولت و سرمایه گذاری در حوزه آموزش برای جبران این وضعیت بود اما جای تعجب دارد در بودجه سال 1402، صورت مسئله دانش آموزان بازمانده از تحصیل به طور کلی پاک شده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که پنج استان سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، تهران، خوزستان و آذربایجان غربی دارای بیشترین فراوانی بازماندگان از تحصیل هستند.

در همین مناطق محروم کشور، اختصاص بودجه برای ایاب و ذهاب دانش‌آموزان و از سوی دیگر توجه به مدارس شبانه‌روزی از ضروریات عدالت آموزشی است اما بودجه سال 1402 در این رابطه اعتباری در نظر نگرفته است.

19 هزار تومان در هر روز برای تغذیه دانش‌آموزان مدارس شبانه روزی

مدارس شبانه روزی در سال‌های اخیر به دلیل محدودیت‌‌های بودجه‌ای با مضیقه‌های بسیاری در تأمین غذای دانش‌آموزان مواجه بودند و این روند با توجه به اختصاص سرانه روزانه 19 هزار تومانی به هر دانش آموز مدارس شبانه‌روزی آن هم با توجه به تورم سرسام آور حاکم بر مواد غذایی، تشدید خواهد شد.

از سوی دیگر سهم آموزش و پرورش از محل تبصره 14 هدفمندی یارانه‌ها در بودجه سال 1402 حذف شده است و این موضوع تغذیه مدارس شبانه‌روزی  و ایاب و ذهاب دانش‌آموزان مناطق محروم را با چالش مواجه می‌کند.

اعتبار توزیع کتاب‌های درسی رایگان در مناطق محروم حذف شد؟

طبق گفته‌های صادق ستاری فرد معاون برنامه‌ریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش؛ این وزارتخانه سال‌های گذشته در برخی مناطق کتب درسی رایگان توزیع می‌کرد اما آیا برای سال آینده اعتباری پیش بینی شده است؛ با توجه به گفته‌های او به نظر می‌رسد اعتبار توزیع رایگان کتاب‌های درسی در مناطق محرومی همچون سیستان و بلوچستان نیز تأمین نشده است.

در حالی که پیش از این وزارت آموزش و پرورش اوضاع نابسامان حاکم بر مدارس دولتی را تشریح و خواستار توجه به سرانه این مدارس در بودجه سال 1402 بود اما این موضوع مورد توجه قرار نگرفته است و چالش‌های مدارس دولتی با توجه به افزایش عجیب قیمت‌ها در سال آینده ادامه خواهد داشت.

آموزش و پرورش اعلام کرده بود: «سرانه یک مدرسه عادی 150 نفره در سال 1401 به‌شرط تخصیص و تأمین نقدینگی حدود 12 میلیون تومان است که به هیچ وجه جوابگوی هزینه‎‌های مدارس نیست و با افزایش هزینه‎‌های اداره امور جاری مدارس اعم از هزینه‎‌های مصرفی و تملک، سوخت و...، عدد مندرج در قانون توان جوابگویی به نیاز مدارس عادی برای جبران هزینه‌های جاری را نخواهد داشت.

با این وجود به گفته معاون وزارت آموزش و پرورش؛ سازمان برنامه و بودجه در ردیف سرانه تمام موارد مختلف را تجمیع کرده که رقم کلی آن 4900 میلیارد تومان است و رقم آن به ازای هر دانش آموز روزانه دو هزار تومان است همچنین سرانه پرورشی روزانه به ازای هر دانش‌آموز 40 تومان است که به گفته آموزش و پرورش با آن یک حبه قند هم نمی‌توان خرید.»

پیشنهاد این بودجه چه ناشی از ضعف عملکرد و ناتوانی آموزش و پرورش باشد یا بی‌توجهی سازمان برنامه و بودجه به مقوله آموزش در کشور، قطعاً بدون تغییر و تحول توسط نمایندگان مجلس، وضعیت کیفیت و عدالت در حوزه آموزش و پرورش را در سال آینده با چالش‌های بیشتری مواجه خواهد کرد.

منبع:تسنیم

وب گردی

    نظر شما