سود ۱ میلیاردی برای نمایندگان گدابازی است!
یکی از نمایندگان مجلس واگذاری رانتی خودرو به نمایندگان را «گدابازی» خوانده است.
به گزارش 9 صبح: فریدون عباسی گفته «نظام روزانهای و دقیقهای هزینه میکند تا این نماینده در مجلس بنشیند این همه کارمند، خودرو و ساختمان که نگهداری همه اینها هزینه است، چقدر پول هواپیما داده میشود و چقدر پول دفاتر نمایندگان است. چرا باید این گدابازیها را درآوریم و به ماشین شاسی بلند گیر بدهیم؟
مگر قیمت ماشین شاسی بلند چقدر است؟» فریدون عباسی گفته اینکه یک کسی رفته چیزی را آورده و در اختیار نمایندگان مجلس گذاشته «یک روال اداری بوده» و برخی از نمایندهها در این مسیر رفتن و خودرو را گرفتند حدود ۷۵۰ میلیون تومان پول دادند.
در زمان واگذاری خودروهای فیدیلیتی و دیگنیتی به نمایندگان یعنی در تابستان ۱۴۰۱، قیمت این خودروها در بازار کمی بیش از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بوده است. این یعنی حداقل ۵۰۰ میلیون تومان سود ناشی از مابهالتفاوت قیمت کارخانه و بازار این خودروها عاید نمایندگان شده است. سال ۱۴۰۱ حداقل حقوق کارگران در قانون کار با احتساب مزایای مستمر چیزی حدود ۵ میلیون و پانصد هزار تومان بوده است.
۵۰۰ میلیون تومان معادل حقوق سالانه هشت کارگر در همین سال است. اگر مبنا را قیمت سال ۱۴۰۲ در نظر بگیریم، قیمت کارخانه فیدلیتی ۱ میلیارد و ۱۶۴ میلیون تومان است و قیمت بازار آزاد، ۲ میلیارد و ۱۶۰ میلیون تومان است؛ این یعنی تفاوت قیمت و سود آن حدود ۱ میلیارد تومان (۹۹۶ میلیون تومان) است.
سود نمایندگان از دناپلاس چقدر بود؟
سابقه نمایندگان مجلس در گرفتن اقلام و وامهای مختلف طولانی است. جالب اینجاست بدانید موارد قبلی (که به رسانهها راه پیدا کرده بود) سودی به مراتب کمتر از خودروهای واگذار شده شرکت بهمن خودرو نصیب آنها کرده بود، اما هیچ یک از آنها دست رد به سینه آن نزده بود.
مهر ماه ۹۹ خبر واگذاری دنا پلاس به نمایندگان منتشر شد. در آن زمان یکی از نمایندگان توضیح داده بود که این خودرو به قیمت ۳۰۲ میلیون تومان و با اقساط سه ساله به آنها واگذار شده است. در زمان واگذاری این خودروها، قیمت دنا پلاس در بازار به ۶۰۰ میلیون تومان رسیده بود. در همان زمان نماینده قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی گفته بود «من برای رفتن به مناطق کوهستانی و روستایی شاسی بلند میخواهم، اگر این ماشین را بفروشم با ۴۰۰ میلیون تومان اضافه هم نمیشود شاسی بلند خرید...»
وام ودیعه مسکن نمایندگان مجلس
این تنها تسهیلات رانتی نبوده که نمایندگان دریافت کرده بودند. درابتدای مجلس طبق روال هر دوره از نمایندگی، ۲۰۰ میلیون تومان بابت ودیعه مسکن به اکثر نمایندگان پرداخت شده بود. خبرگزاری تسنیم در ابتدای مجلس یازدهم گزارشی منتشر کرد و نوشت بسیاری از بهارستاننشینها نسبت به کم بودن این مبلغ برای اجازه منزل در تهران شکایت کرده بودند و به همین دلیل «وام دیگری به مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان در قالب وام ضروری» به نمایندگان پرداخت شد.
در همان زمان محاسبات نشان میداد بازپرداخت وامهای اعطا شده به نمایندگان با حقوق مصوب آنها در طول چهار سال دوره نمایندگی همخوانی ندارد؛ به این معنا که اگر یک نماینده مجلس میخواست ۸۰۲ میلیون تومان دریافتی را بدون هیچ سود تسهیلاتی به مجلس طی ۴۵ ماه برگرداند باید ماهیانه بیش از ۱۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان قسط میداد. میزان این قسط در صورتی که زمان بازپرداخت را سه ساله (۳۶ ماه) در نظر بگیریم، مبلغی در حدود ۲۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان در هر ماه میشد! این در حالی است که حقوق ماهانه مجلسیها در سال ۱۳۹۸ حدود ۹ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان و سال ۱۳۹۹، میزان حقوق ماهانه مجلسیها به ۱۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده بود.
(البته نمایندگان ردیفهای دیگری برای هزینه رفتوآمد، استخدام منشی، اجاره دفتر، اجاره منزل در تهران و قبض موبایل، ذیل ردیفی به نام «هزینه دفاتر» هم دریافت میکنند.) با این وصف هر نماینده باید دو برابر حقوق هر ماهش را صرف بازپرداخت این تسهیلات میکرد. این حساب و کتابها نشان میدهد نه در مورد میزان تسهیلات دریافتی و نه در مورد بازپرداخت تسهیلات، همه حقیقت گفته نشده بود، اما آنچه مسلم است اینکه نمایندگان به این تسهیلات «نه» نگفته بودند.
اعطای زمین خیابان سعادت آباد و الهیه به نمایندگان
سال ۸۶ سه هزار متر زمین در خیابان سعادت آباد تهران به یکی از نمایندگان وقت مجلس برای ساخت حسینیه اعطا شده بود که بعدها مشخص شد این زمین توسط این نماینده به دو نفر دیگر منتقل شده و این دو نفر هم از شهرداری وقت منطقه دو تهران جواز ساختمانی با کاربری مسکومی را دریافت کردند.
آذرماه سال گذشته ابوترابی نماینده نجفآباد در مجلس دست به یک افشاگری دیگر زد و گفت ۱۳ تن از نمایندگان دوره قبل مجلس به این دلیل رد صلاحیت شدند که در منطقه الهیه تهران زمین دریافت کرده بودند. به گفته این نماینده مجلس، نمایندگانی که رد صلاحیت شدند ۲۸۷ متر خانه در الهیه تهران با بازپرداخت ۵ ساله از وزیر راه و شهرسازی گرفته بودند تا برای استیضاح نشدن وزیر رای جلب کنند.
املاک نجومی شهرداری تهران
در بررسیهای پرونده املاک نجومی شهرداری قالیباف دستکم یکی از روسای کمیسیونهای مجلس به اتهام فساد مالی تحت پیگرد قانونی قرار گرفته بود. مصطفی میرسلیم نماینده مجلس یازدهم مدعی بود یکی از روسای کمیسیونهای دوره قبل، ۶۵ میلیارد تومان گرفته تا طرح تحقیق و تفحص شهرداری، با «بده بستان» از دستور کار مجلس خارج شود.
در جریان استیضاح علی کردان وزیر کشور احمدی نژاد، چند نماینده مجلس مدیر کل دفتر دولت در پارلمان را متهم کردند که با پرداخت چک هاى پنج میلیون تومانى (معادل ۵۰۰۰ دلار آن زمان که به قیمت امروز بیش از ۲۵۰ میلیون تومان است) در قالب کمک به مساجد، اقدام به دریافت امضاء از نمایندگان براى پس گرفتن استیضاح وزیر کشور کرده است.
اینها تنها نمونههای کوچکی از دسترسی برخی نمایندگان به رانت در دوره فعالیتشان در مجلس است که به رسانهها راه پیدا کرده. طبیعی است با این اعداد و ارقام، دریافت خودروی ۲ میلیارد تومانی به قیمت کارخانه از نظر برخی از آنها «گدابازی» است؛ هرچند ظاهرا برخی از این نمایندگان دست رد به سینه هیچ پیشنهادی نمیزنند./رویداد24
نظر شما