بحران مرغ در ایران / کم کم با مرغ خداحافظی کنید
قیمت مرغ در روزهای اخیر افزایش یافته و حتی در برخی واحدهای صنفی از 100 هزار تومان هم فراتر رفته است. چندی پیش تجارتنیوز گزارش داده که نرخ مصوب مرغ برای مصرفکننده ۷۳ هزار تومان است که در میادین میوه و ترهبار نیز با همین قیمت عرضه میشود، اما قیمت مرغ روز 25 تیر 1402، در برخی خردهفروشیهای سطح بازار به ۱۱۲ هزار تومان هم رسید.
به گزارش 9 صبح؛ قیمت مرغ این روزها از قیمتهای مصوب بالاتر رفته و این محصول غذایی، از سفره برخی اقشار تقریبا حذف شده است. در روزهای اخیر برخی مسئولان، این موضوع را به کمبود و گرانی در بازار جوجه یک روزه مرتبط دانستهاند و وعده کاهش قیمت مرغ را در روزهای آینده میدهند. اما آیا مرغ ارزان میشود؟
قیمت مرغ در روزهای اخیر افزایش یافته و حتی در برخی واحدهای صنفی از 100 هزار تومان هم فراتر رفته است. چندی پیش تجارتنیوز گزارش داده که نرخ مصوب مرغ برای مصرفکننده ۷۳ هزار تومان است که در میادین میوه و ترهبار نیز با همین قیمت عرضه میشود، اما قیمت مرغ روز 25 تیر 1402، در برخی خردهفروشیهای سطح بازار به ۱۱۲ هزار تومان هم رسید.
در این گزارش آمده بود: «یک ماه پیش مهدی یوسفخانی، رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران، گفته بود که مرغ با قیمت مصوب به اندازه کافی و برای همه واحدهای صنفی تامین نمیشود. طوری که مرغ گرم با نرخ مصوب فقط برای یکپنجم صنوف تامین میشود و ۸۰ درصد مابقی باید از کشتارگاهها با نرخ حدود ۱۰ هزار تومان بالاتر از نرخ مصوب بخرند. این وضعیت باعث شده اعضای این صنف به ناحق مشمول جریمه تعزیراتی شوند.»
در این میان، تولیدکنندگان مرغ نیز با مشکل تامین جوجه یک روزه و غذای دام با قیمت مناسب مواجه هستند.
جوجه یک روزه با چه قیمتی عرضه میشود؟
برخی فعالان صنفی صنعت طیور، افزایش تورم در کالاهای اساسی و نهادههای دامی (به طور کلی تورم در تولید) را عامل افزایش قیمت مرغ در مدت اخیر میدانند. به گفته آنها قیمتگذاری دستوری (73 هزار تومان) با واقعیتهای این صنعت مطابقت دارد و هزینههای تولید فراتر از این قیمت است.
اکنون به گزارش سایت تحلیل بازار، قیمت جوجه یکروزه گوشتی به حدود 19 هزار و 590 تومان رسیده. این در حالی است که امروز کانال تلگرامی اصلاحاتنیوز گزارش داده است که قیمت این نهاده دام و طیور، در اردیبهشت امسال با مجوز انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یک روزه، از شش هزار تومان به 16 هزار و 900 تومان افزایش یافته بود.
افزایش قیمت جوجه یک روزه در اردیبهشت
از سوی دیگر، حبیب اسدالهنژاد یکی از کارشناسان حوزه صنعت مرغداری در کشور نیز اخیرا با اشاره به افزایش قیمت جوجه و نهادههای دام و طیور به مهر گفته است: در حال حاضر نزدیک به دو ماه است که تولیدکنندگان، هزینه خوراک طیور را پرداخت کرده اما باری تحویل نگرفتهاند. حدود ۴۵ روز است که توزیع سویا قطره چکانی انجام میشود و همین امر باعث افزایش این خوراک برای واحدهای مرغداری شده است.
وی در چرایی این موضوع گفت: خوراک دام خریداری شده، اما به دلیل تخصیص نیافتن ارز، اجازه ترخیص ندارد و نهادهها در گمرکات کشور دپو شده است.
وعدهها در مورد کاهش قیمت مرغ
حالا برخی مسئولان و فعالان صنفی وعده میدهند که با افزایش جوجهریزی تا پایان ماه جاری و ترخیص کالاها از گمرگات کشور، عرضه مرغ افزایش و قیمت آن کاهش مییابد. اخیرا علی ابراهیمی، مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغ گوشتی گفته است: با تامین نهادههای دامی و افزایش جوجهریزی تا پایان تیرماه، در روزهای آتی شاهد عرضه بیشتر مرغ گوشتی خواهیم بود.
آنگونه که سایت تحلیل بازار گزارش داده است، ارسلان قاسمی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون نیز چندی پیش گفت: با توجه به روند افزایشی جوجهریزی در ماههای اخیر، پیشبینی میشود تولید مرغ افزایش یابد.
در این میان، مجید موسوی، مشاور وزیر جهاد کشاورزی نیز به فارس گفته است: با بهبود وضعیت تامین خوراک و جوجه یک روزه، قیمت مرغ تا 2 هفته آینده به تعادل میرسد.
همچنین محمد رضوانیفر، معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران از ترخیص 100 درصدی کالاهای اساسی بخش غیر دولتی خبر داد. تسنیم معتقد است بعد از این اقدام گمرک ایران، ترخیص و عرضه نهادههای دامی افزایش مییابد و بر این اساس احتمالا قیمت اقلام اساسی در بازار با کاهش روبرو میشود.
همه این گلایهها و وعدهها در حالی است که حتی بدون توجه به بایستههای علم اقتصاد، صرفاً با چند سال زندگی در ایران میتوان پی برد که همواره در دهه اول محرم تقاضا برای خرید مرغ افزایش مییابد، اما دولت حتی توجهی به این مسئله نداشت.
به هر ترتیب اکنون از دولت انتظار میرود که سرانجام با دید حماایتی از تولیدکننده و مصرفکننده بهعنوان تنظیمگر وارد بازار شود و با الگوبرداری از کشورهای توسعهیافته بیش از این سفره مردم را کوچک نکند.
البته برخی از فعالان اتحادیهای اعلام کردهاند که با توجه به افزایش جوجهریزی در بهار امسال و کاهش تقاضا پس از پایان دهه اول محرم، احتمالاً قیمت مرغ از اواسط مرداد کاهشی شود.
قیمت مرغ چند
بر این اساس قیمت سینه مرغ بیاستخوان مهیا پروتئین - ۱.۸ کیلوگرم در بازار ؛۳۱۶,۸۰۰ و همین وزن ران و سینه بیپوست و مغز ران این شرکت به ترتیب۲۴۶,۶۰۰ و ۲۴۱,۲۰ تومان قیمت خورده است. گفتنی است که قیمت مصوب بازار برای هر کیلو مرغ میانگین ۱۰۰هزارتومان اعلام شده بود.
بر این اساس قیمت سینه مرغ بیاستخوان مهیا پروتئین - ۱.۸ کیلوگرم در بازار ؛۳۱۶۸۰۰ و همین وزن ران و سینه بیپوست و مغز ران این شرکت به ترتیب۲۴۶۶۰۰ و ۲۴۱۲۰۰ تومان قیمت خورده است. گفتنی است که قیمت مصوب بازار برای هر کیلو مرغ میانگین ۱۰۰هزارتومان اعلام شده بود.
مردم شریف ایران، کم کم با مرغ خداحافظی کنید
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در این مورد گفت: مرغ، نیاز اساسی خانوادهها است و معنی ندارد قیمت آن به بالای ۱۰۰ هزار تومان برسد و از طرفی، تاثیرگذاری خاصی هم از دوستان در وزارت جهاد کشاورزی نبینیم. عباس جهانگیرزاده در گفتوگو با اقتصاد۲۴ افزود: از آن جایی که افزایش قیمت مرغ در کشور پررنگ شده از وزیر جهاد کشاورزی و معاونانش خواستیم که به کمیسیون کشاورزی بیایند.
وی تصریح کرد: من بارها گفتهام تمام چالشها و کمبودهای کشور به سوءمدیریت برمیگردد. اگر مدیریت درستی صورت بگیرد، مطمئناً نتیجه مطلوبی حاصل خواهد شد و در قضیه مرغ هم، دقیقاً این موضوع صدق میکند.
نماینده پارسآباد تصریح کرد: الان اتفاقات گرانی و تورم بر کسی پوشیده نیست و همه میبینند و دولت هم باید بداند که با گفتاردرمانی چیزی درست نمیشود. بهبود اوضاع، به همت مسئولان برمیگردد نه حرف و شعارهای زیبا.
جهانگیرزاده اظهار داشت: چندی پیش، مطلبی را مطالعه میکردم که گفته بود مرغ گرانتر از این هم خواهد شد. از اینرو، هم مردم سوال دارند و هم دغدغه، که باید بگویم کاملاً بحق و بجا است. نهایت کاری که ما در مجلس میتوانیم انجام دهیم این است که از وزرا و معاونین آنها، سوال بپرسیم و با دعوت آنها به کمیسیون، دغدغهها را مطرح و خروجی کارها را رصد کنیم. متاسفانه این افراد هم، گاهی به نوعی طفره میروند و جواب درستی به ما نمیدهند.
وی یادآور شد: اینکه مرغ قیمتش تا این حد نجومی شده، کاری یک شبه نبوده و به نوعی تصمیمات نادرست گذشته روی هم تلنبار شده و حال در یک مقطعی به صورت خاص، ظهور و بروز میکند. از طرفی، وزیر فعلی هم نمیتواند همه مشکلات را به گردن مدیران قبلی بیندازد، چون با علم به شرایط موجود کار را تحویل گرفته و مدیریت یعنی کنترل اوضاع و ایجاد ثبات و در نهایت بسترسازی برای رضایت حداکثری در جامعه. من حقیقتاً مدیریت وزیر سابق جهاد کشاورزی را میپسندیدم و کاش فرصت ادامه خدمت به او داده میشد، زیرا با آن چیزهایی که ما شاهد بودیم، میشد به آینده بهتر در این تشکیلات امیدوار بود.
با همین دست فرمان، قیمت مرغ بالاتر هم خواهد رفت
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس افزود: وزیر جهاد کشاورزی باید برای تمامی موضوعات پیش آمده، پاسخ داشته باشد. اگر با همین دست فرمان جلو برویم، قیمت مرغ بالاتر هم خواهد رفت و این یک واقعیت است که باید به هر طریق ممکن، کار مدیریت شود. متاسفانه بزرگترین ایرادی که در همه وزارتخانهها مشاهده میشود این است که مدیران غیرتخصصی که فقط صرفاً انقلابی بودهاند در راس کارهای کلیدی قرار گرفتهاند. به طور مثال، آقای میرکاظمی به عنوان یک نیروی ارزشی حدود دو سال در کسوت رئیس سازمان مدیریت برنامه و بودجه، سیستم را قفل و تمام وزارتخانهها را خراب کرده بود و موضوع در سراسر کشور پیچید و در نهایت او را عوض کردند و فرد دیگری سر کار آمد. جهانگیرزاده تصریح کرد: خروجی هر کاری در هر کشور و هر وزارتخانهای به مدیریت در آن کار و تشکیلات برمیگردد. این یک واقعیت و مربوط به سراسر دنیا است. مرغ، نیاز اساسی خانوادهها است و معنی ندارد قیمت آن به بالای ۱۰۰ هزار تومان برسد و از طرفی، تاثیرگذاری خاصی هم از دوستان در وزارت جهادکشاورزی نبینیم.
نماینده پارسآباد اظهار داشت: نمیخواهم در شرایطی که وزیر جهادکشاورزی جدیداً انتخاب شده، انتقادات فراوانی را روانه او و همکارانش کنم، چون میدانم در این شرایط، این حرفها خیلی سازنده نیست، اما چالشها در حوزه نهادههای دامی، تورم و گرانی، کمبود مرغ، تخم مرغ و... به بحثهای تصمیمگیری و تصمیمسازی برمیگردد. مثلاً نمیشود وزارت جهادکشاورزی بگوید که این مشکل از طرف وزارت صمت است. پس حتماً در سیستم مدیریتی مشکلی وجود دارد که اوضاع این چنین شده است. در حال حاضر، وقت بهانه آوردن نیست و مردم انتظار دارند و دیگر نمیتوانند گرانی را تحمل کنند.
نظر شما