سورپرایز ویژه گندمکاران در روز یکشنبه/ سنگ تمام دولت
قیمت خرید تضمینی گندم با حدود ۵۳ روز تاخیر نسبت به موعد قانونی، اعلام شد. این در حالی است که نرخ مصوب که نیاز به تایید نهایی وزیر جهاد کشاورزی دارد، از قیمت مورد انتظار گندمکاران کمتر است.
قیمت خرید تضمینی گندم با حدود 53 روز تاخیر نسبت به موعد قانونی، اعلام شد. این در حالی است که نرخ مصوب که نیاز به تایید نهایی وزیر جهاد کشاورزی دارد، از قیمت مورد انتظار گندمکاران کمتر است.
طدولت بالاخره با تاخیری در حدود یک ماه و نیم، قیمت خرید تضمینی گندم برای سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ را اعلام کرد. اعضای شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی، قیمت گندم را ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کردند. این قیمت باید حداکثر ضرف یک هفته مورد تایید وزیر جهاد کشاورزی برسد و به صورت رسمی اعلام شود.قرار است یکشنبه قیمت نهایی اعلام شودیکشنبه دولت گندمکاران را راضی میکند یا نه؟
از ابتدای سال جاری گندمکاران درحال جدال با نمایندگان دولت هستند تا قیمت تضمینی گندم را برمبنای قیمت جهانی، نرخ دستمزد، افزایش نرخ نهادهها و تورم سالانه تعیین کنند. اما هنوز موفق به این کار نشدند.
حدود ۱۲ روز قبل، آخرین نشست نمایندگان دولت و بخش خصوصی برای تعیین و تکلیف قیمت گندم سال آتی بود. اما خبری تازه از آن جلسه به گوش نرسید. تا اینکه شب گذشته برخی خبرگزاریهای رسمی اعلام کردند، نمایندگان دولتی سقف قطعی قیمت تضمینی گندم را ۱۹ هزار و ۵۰۰ اعلام کردند. البته رئیس بنیاد ملی گندمکاران این نرخ را تایید نکرد.
عطاالله هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندمکاران در گفتگو با «اکوایران» گفت: آنچه تاکنون در مورد قیمت تضمینی اعلام شده صرفا گمان زنی است و هنوز قیمت گندم نهایی نشده است.
همزمان وزارت جهادکشاورزی هم در اطلاعیه اعلام کرد: مرجع رسمی تعیین و ابلاغ قیمت مصوب محصولات اساسی کشاورزی، شورای عالی قیمتگذاری است.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران درباره روند مذاکراتشان با نمایندگان دولت گفت: در جریان گفتگوها ما مجبور شدیم از بخشی از خواستههای خود صرفه نظر کنیم. مثلا محاسبه قیمت گندم برمبنای قیمت جهانی و غیره را کنار بگذاریم و بر مبنای نرخ پایه سال جاری و تورم، قیمت تضمینی را محاسبه کنیم.
البته به گفته هاشمی درحال حاضر بر سر نرخ پایه هم اختلاف هست؛ برخی نرخ پایه را ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان، برخی ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان و برخی دیگر ۱۵ هزار تومان میدانند.
مرور قیمت گذاری گندم در سالهای اخیر نشان میدهد، نمایندگان بخش خصوصی هیچ گاه از نرخ تعیین شده راضی نبودند. پیشبینی میشود، این بار هم نرخ تعیین شده با نرخ مورد نظر بنیاد ملی گندمکاران تفاوت زیادی داشته باشد. پیشنهاد اولیه گندمکاران برای نرخ سال آتی زراعی (۱۴۰۳-۱۴۰۲)، ۲۳ هزار تومان بود.
حال نرخ مورد نظر دولت ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان است. طبق اطلاعات موجود در شورای قیمت گذاری محصولات اساسی کشاورزی اعلام شده است، اگر تورم در اسفند ماه بیش از ۳۰ درصد باشد قیمت این محصول تغییر و تا ۲۱.۵ هزار تومان افزایش خواهد داشت. اما این موضوع هم به گفته هاشمی قطعی نیست و یکشنبه پیشرو مشخص خواهد شد.
ادامه اختلافها در مورد قیمت خرید تضمینی گندم
مساله تعیین قیمت خرید تضمینی گندم در سال زراعی جاری گلایههایی بسیاری را از سوی کشاورزان در پی داشت و آنها خواهان تجدید نظر در نرخ مصوب (15 هزار تومان) بودند. رئیس دولت نیز در اردیبهشت امسال دستور اصلاح قیمت را صادر کرد و نمایندگان مجلس نیز پیگیر افزایش نرخ خرید تضمینی به 17 هزار تومان بودند. اما در نهایت تغییری در این حوزه اتفاق نیافتد. البته، با توجه به کمبود اعتبار برای خرید گندم به همان نرخ مصوب 15 هزار تومانی، قابل پیشبینی بود که امکان چنین افرایشی وجود ندارد.
یکی از مخالفان موضوع افزایش قیمت خرید تضمینی گندم، داوود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه بود که با توجه به قیمت جهانی گندم، نرخ مصوب را مناسب میدانست. در هفته گذشته نیز هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران، او را مسئول تاخیر در اعلام قیمت گندم دانسته و گفته بود که رئیس سازمان برنامه و بودجه با منحرف کردن بحث و استناد به برخی دلایل، اعلام نرخ خرید تضمینی محصولات را به تعویق میاندازد.
روز گذشته هم البته، سخنگوی اقتصادی دولت، بدون اشاره به مقام خاصی، اختلاف نظر میان اعضای شورای قیمتگذاری را (که متشکل از نمایندگان چندین بخش دولتی و خصوصی است)، عامل تاخیر زیاد در اعلام نرخ مصوب محصولات کشاورزی دانسته بود.
حالا اما قیمت خرید تضمینی گندم اعلام شده است و به نظر میرسد با توجه به نرخهای پیشنهادی نمایندگان صنفی گندمکاران، باز هم با مخالفتهایی از سوی این قشر مواجه شود.
این در حالی است که دولت هنوز و در حالی که سال زراعی جاری رو به اتمام است، طلب کشاورزان از خرید تضمینی گندم را به صورت کامل به آنها پرداخت نکرده. همین موضوع نیز اعتراضات بسیاری را از سوی آنها در پی داشته است. در این زمینه نیز رئیس دولت و مقامات مسئول وعده تسویه تا پایان شهریور را دادهاند که معلوم نیست اجرایی میشود یا خیر.
تکذیب قیمت تضمینی گندم ؟
به دنبال انتشار خبر قیمت تضمینی گندم از سوی خبرگزاریهای حامی دولت، وزارت جهادکشاورزی در اطلاعیهای اعلام کرد: مرجع رسمی تعیین و ابلاغ قیمت مصوب محصولات اساسی کشاورزی است.
در این اطلاعیه آمده است: به این وسیله از همه رسانههای مکتوب و فضای مجازی درخواست دارد از اظهار نظر شتابزده و اعلام قیمت غیررسمی خودداری کنند. بر اساس قانون؛ ابلاغ قیمت مصوب توسط وزیر جهادکشاورزی در موعد مقرر به اطلاع میرسد و هر گونه گمانهزنی و طرح قیمت از سوی سایر اشخاص حقیقی و حقوقی فاقد وجاهت است و اسباب آشفتگی اذهان کشاورزان و جامعه را فراهم میکند.
نظر شما