نارضایتی مردم از حذف ذخیره بنزین ۳ ماهه بدون اطلاع رسانی /سه نرخی شدن بنزین از فروردین

نارضایتی مردم از حذف ذخیره بنزین 3 ماهه بدون اطلاع رسانی /سه نرخی شدن بنزین از فروردین

کاهش مدت زمان ذخیره بنزین سهمیه ای ۱۵۰۰ تومانی از ابتدای بهمن ۱۴۰۲ از ۹ ماه به ۶ ماه خبرساز شد.

به گزارش 9 صبح ؛ در پی اظهارات اخیر علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت، مبنی بر ذخیره ۶ ماه بنزین سهمیه ای ۱۵۰۰ تومانی، روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ضمن تایید آن گفت: از ابتدای بهمن ماه ذخیره بنزین سهمیه ای ۱۵۰۰ تومانی از ۹ ماه به ۶ ماه تغییر یافته است.

چهارشنبه ۴ بهمن ماه ۱۴۰۲، علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت گفت: ستاد کرونا در ایام کرونا تصمیماتی درباره سهمیه‌ بندی بنزین گرفته بود، چون ممنوعیت‌ هایی برای سفر وجود داشت که پس از ماه‌ های اتمام دوره کرونا و عادی شدن شرایط، این ستاد کان لم یکن شد. در حالت عادی قبل کرونا بنزین ۶ ماه ذخیره می‌ شد و الان هم همین است.

از زمان آغاز طرح سهمیه‌ بندی بنزین، سقف مدت‌ زمان ذخیره بنزین در کارت‌ های هوشمند سوخت برای خودروهای شخصی و موتورسیکلت ۶ ماه در نظر گرفته شد که از اردیبهشت‌ ماه ۹۹ و به دلیل دوره کرونا به ۹ ماه افزایش یافت و حالا یک شبه و بدون اطلاع رسانی عمومی و پس از اظهارات سخنگوی دولت در ۴ بهمن ماه، به ۶ ماه بازگشت.

این در حالی است که در سنوات گذشته هرگونه اقدامی درخصوص تغییر سهمیه یا قیمت بنزین با اطلاع رسانی همراه بود تا فرصتی برای مصرف سهمیه قبلی به مردم داده شود اما این بار بدون اطلاع رسانی عمومی، میزان ۳ ماه ذخیره افرادی که بنزین سهمیه ای را مصرف نکرده بودند، سوخت شد.

پرسش این است که چرا باید سهمیه بنزین این افراد بسوزد؟ این افراد با هدف مصرف بنزین در شرایط خاص مثل مسافرت آن را حفظ کرده بودند و با این تصمیم یک شبه حقوق آنها پایمال شد.

زمزمه های تغییر قیمت بنزین

هم میهن نوشت چالش ناترازی بنزین در راه است. مصرف بنزین که در دوره‌های پیک سال جاری از ۱۴۰ میلیون لیتر فراتر رفته است، دولت را وادار به واردات خواهد کرد.

اتفاقی که برخی خبرگزاری‌ها نیز آن را قریب دانسته‌اند و با تاکید بر ظرفیت محدود تولید بنزین در کشور و خبرهایی که درست یا غلط از افت تولید خلیج‌فارس به گوش می‌رسد، بروز ناترازی بنزین را گوشزد می‌کند. بودجه ۱۴۰۳ در مجلس در حال بررسی است و پیرامون همین بودجه در راهروهای مجلس گفته‌هایی درباره افزایش قیمت بنزین در سال جدید به گوش خبرنگاران رسیده است. هرچند مسئولان وزارت نفت در گفت‌وگو با هم‌میهن آن را رد می‌کنند اما در عین حال برخی مطلعان با تاکید بر پنهان ماندن نام‌شان از ناگزیر بودن دولت به افزایش قیمت بنزین می‌گویند.

ثابت نگاه داشتن قیمت بنزین مصرف را به اوج رسانده و تولید در حال عقب افتادن از مصرف است. بحران ناترازی بنزین از یک‌سو و تامین هزینه‌های بودجه‌ای از سوی دیگر، زمزمه‌های تغییر قیمت بنزین را به راه انداخته است. این زمزمه‌ها به‌ویژه بعد از اقدام دولت به کاهش سهمیه‌ها شدت گرفت. کمتر از یک هفته پیش خبری در رسانه‌ها منتشر شد که شاید شنیدن آن با توجه به اوضاع اقتصادی دولت و کشور غیرقابل پیش‌بینی نبود؛ همان‌طور که عوارض آن نیز قابل تصور است و نشانه‌های آن در برخی مناطق مرزی کشور از جمله سیستان و بلوچستان مشاهده شده است.

خبرگزاری ایلنا براساس شنیده‌های خبرنگار خود در راهروهای پارلمان خبر داد که قرار است دولت با کاهش سهمیه آزاد بنزین یا همان بنزین ۳ هزار تومانی به سمت سه‌نرخی کردن آن از بهار سال آینده برود.

از اول بهمن‌ماه در میزان سهمیه سوخت تغییراتی به وجود آمده به این صورت که سهمیه بنزین ۳ هزار تومانی در کارت‌های سوخت از ۱۵۰ لیتر به ۱۰۰ لیتر کاهش پیدا کرد و ذخیره سهمیه بنزین ۱۵۰۰ تومانی که تا پیش از این ۹ ماه و به میزان حداکثر ۵۴۰ لیتر بود، به ۶ ماه و حداکثر ۳۶۰ لیتر کاهش پیدا کرد.

با این حال براساس شنیده‌های خبرنگار ایلنا، دولت در حال برنامه‌ریزی برای سه‌نرخی کردن بنزین است و برای آنکه اتفاقات تلخ و تجربه آبان سال ۱۳۹۸ دولت حسن روحانی رخ ندهد، می‌خواهد بنزین یارانه‌ای یا همان ۱۵۰۰ تومانی را نگاه دارد اما حجم آن را کاهش دهد و همچنین با محدود کردن زمان ذخیره میزان بنزین ۳۰۰۰ تومانی آن را مدیریت کند، هرچند روابط عمومی وزارت نفت البته این اقدام را برگرداندن سهمیه‌ها به قبل از همه‌گیری کرونا دانسته و نه آغاز گرانی بنزین.

دولت از اواخر بهار امسال به دنبال تغییر نرخ بنزین بود، که با دو اتفاق مواجه شد؛ یک‌بار در مردادماه که تعداد کارت‌های بنزین آزاد در پمپ‌بنزین‌ها کم شد که با اعتراض مردم مواجه شد تا جایی که وزیر نفت اعلام کرد هیچ جایگاهی حق ندارد بگوید کارت سوخت نداریم و یک‌بار دیگر نیز در اواخر پاییز به نرم‌افزار مرتبط با توزیع سوخت حمله سایبری شد و چند روز سوختگیری با کارت سوخت را با اختلال مواجه کرد و چندین جایگاه سوخت تعطیل بود.

هرچند که طرح دولت با هدف کاهش مقابله با قاچاق اجرایی شده اما لازم است تا تمام ابعاد آن مورد بازنگری قرار بگیرد تا مردم با مشکل برای تامین سوخت مواجه نشوند و ازآنجایی که طرح درنظر گرفته شده به صورت پایلوت و در تنها در دو شهر اجرایی شده به نظر می‌رسد که دولت قبل از تعمیم آن به کل استان تدبیر کافی خواهد داشت.

اندیشه معاصر

 

وب گردی

    نظر شما