درباره کتاب «دنیای بدون اسلام» نوشته گراهام ای فولر

درباره کتاب «دنیای بدون اسلام» نوشته گراهام ای فولر

اگر اسلام و حماسه‌ی گسترش آن وجود نداشت، درگیری‌ها و اختلافات بین خاورمیانه و جهان غرب چگونه بود؟

 آیا میان دنیای غرب و خاورمیانه تفاوتی وجود داشت؟ کتاب «دنیای بدون اسلام» نوشته گراهام ای فولر به بررسی ویژگی‌های دنیای غرب و خاورمیانه پرداخته است. نویسنده در مقدمه می‌نویسد: بدون اسلام، نظم بین‌الملل تصویری کاملا متفاوت از امروز ارائه می‌دهد یا تغییری در وضعیت به وجود نخواهد آمد؟ هدف کتاب حاضر، پیشنهاد برخی پاسخ‌های جایگزین برای پرسش‌هایی از این قبیل است. فولر همچنین عقیده دارد که  گویی اسلام برای برخی از مسائل خاورمیانه محکی برای تحلیلی فوری و صریح ارائه می‌هد تا بدان طریق بتوان دنیای متلاطم امروز را معنا کرد. بنابراین از دیدگاه گراهام ای فولر می‌توان همه‌ی موارد را به اسلام نسبت داد و با این کار جنگی دو قطبی را میان «ارزش‌های غربی» و «جهان اسلام» متصور شد تا از اهمیت دیگر موارد کاسته شود.

 

کتاب چهارده فصل دارد که عناوین آن عبارتند از: «اسلام و ادیان ابراهیمی»، «قدرت، بدعت و دگرگونی مسیحیت»، «بیزانس در برابر روم: قطب‌های مسیحی متخاصم»، «اسلام با مسیحیت شرقی روبه‌رو می‌شود»، «جنگ‌های صلیبی عظیم»، «پژواک مشترک: اصلاحات پروتستان و اسلام»، «(روم سوم) و روسیه: روسیه ماترکارتدکس را به ارث می‌برد»، «روسیه و اسلام: بیزانس زنده است»، «مسلمانان در غرب: شهروندان وفادار یا ستون پنجم؟»، «اسلام و هند، اسلام و چین»، «استعمارگرایی، ملی‌گرایی، اسلام و مبارزه برای استقلال»، «جنگ، مقاومت، جهاد و تروریسم»، «در جهت سیاست جدید با جهان اسلام چه کاری باید انجام داد؟»

در بخشی از کتاب می‌خوانیم:

روزگاری اسلام وجود نداشت. اوایل قرن هفتم میلادی، از سوی خدا وحی به حضرت محمد (ص) نازل شد و آن‌ها را به جهانیان ابلاغ کرد و به دنبال آن، دین اسلام نیز رواج یافت. در این صورت، تلقی اسلام به عنوان نقطه عطفی در خاورمیانه اشتباه خواهد بود. هرچند ممکن است از نظر  مذهبی یا فرهنگی چنین تصوری ساده‌انگارانه به نظر می‌رسد زیرا پیش از ظهور اسلام، رشته و جریان‌های دیگری در طول پیوستار اندیشه‌‌ی توحیدی خاورمیانه ادامه داشت و همواره پیش از آن چنین اندیشه‌هایی روبه تکامل بود. امروز اصطلاح «ادیان ابراهیمی» را بیشتر می‌شنویم. دلیل چنین تکراری را می‌توان تأکید بر آگاهی از این میراث توحیدی سه‌گانه دانست و مفهوم آن شامل ابراهیم نبی و سه دین یهود، مسیحیت و اسلام می‌شود. این ادیان همه با هم ارتباط تنگاتنگی دارند. هرچند ممکن است در طول زمان میان آن‌ها اختلاف‌های سیاسی متعددی به وجود آمده باشد. در واقع نکته‌ی اصلی این است که اغلب مناقشات سیاسی و مبارزات قدرت جایگزین تأکید بر میراث مشترک ادیان شده‌اند و با اهداف سیاسی، تمرکز بیشتر بر تفاوت‌های میان این ادیان بوده است و بر شباهت میان آن‌ها تأکیدی نشده است. قاعده‌ی سیاست این است که ویژگی‌های تنش ژئوپلیتیکی پیش از اسلام در منطقه را دنباله‌دار نشان می‌دهد و چنین می‌نمایاند که حتی چنین اختلافاتی پس از اسلام نیز ادامه دارند.

کتاب دنیای بدون اسلام را فائقه شاه‌حسینی به فارسی ترجمه کرده است. انتشارات نیماژ کتاب حاضر را برای علاقه‌مندان راهی بازار کتاب ایران کرده است. شما عزیزان اگر مایل به تهیه کتاب هستید؛ می‌توانید خرید اینترنتی کتاب با تخفیف را با bennubook تجربه کنید.

وب گردی

    نظر شما