ماجرای ۱۰ میلیون تومان یارانه برای هر ایرانی چیست؟

ماجرای ۱۰ میلیون تومان یارانه برای هر ایرانی چیست؟

ابوترابی نماینده مجلس پیشنهاد کرد که مدل یارانه نروژ در ایران اجرا شود و پرداخت یارانه به صورت مستقیم به شهروندان انجام گیرد. به گفته وی، این یارانه باید حدود ۱۰ میلیون تومان باشد تا مردم بتوانند خود به مدیریت مصرف خود بپردازند.

به گزارش 9صبح؛ کارشناس انرژی ادامه داد، پس از اجرای هدفمندی یارانه‌ها در بین گروه‌های مختلف کالاها و خدمات مصرفی، به‌ ترتیب در سه بخش «حمل‌ونقل»، «مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها» و «خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها» تورم ایجاد شد و سایر گروه‌های کالایی افزایش تورمی نداشتند.

در بخش حمل‌ونقل که بیشترین تورم را شاهد بوده‌ایم، طی سه ماه پس از هدفمندی، جمعا ۱۸ درصد افزایش تورم داشته‌ایم. در همان دوره، در بخش «مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها» جمعا ۶.۵ درصد و در بخش خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها نیز جمعا ۳ درصد افزایش تورم داشته‌ایم.

احمد قدسی توضیح داد: در سایر گروه‌های کالایی نظیر پوشاک و کفش، لوازم منزل، بهداشت و درمان، ارتباطات، تحصیل و رستوران و هتل نیز پس از اجرای هدفمندی، افزایش تورم نداشتیم.

وی تصریح کرد: پس از اجرای هدفمندی یارانه‌ها در سال ۸۹ و پرداخت یارانه ۴۵ هزار تومانی در آن زمان، یک خانواده چهار نفره ماهانه ۱۸۰ هزار تومان یارانه دریافت می‌کرد که برای اکثریت جامعه افزایش درآمدی بیش از افزایش هزینه‌ها را موجب شد.

درحالیکه اصل هدف‌مندی یارانه‌ها مسئله مثبتی در اقتصاد کشور است اما نحوه محاسبه یارانه پنهان و رسیدن به ۱۵۰ میلیارد دلار و در پی آن محاسبه عدد یارانه نقدی برای هر نفر می‌تواند کل طرح را با مشکل مواجه کند.

برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند که برآورد ۱۵۰ میلیارد دلاری برای یارانه‌های پنهان ممکن است اغراق‌آمیز باشد چراکه ظرفیت صادرات این حجم از منابع وجود ندارد. به عبارت دیگر، در صورتیکه قیمت منابع انرژی ایران آزاد شود و مصرف کاهش یابد، امکان صادرات با توجه به مبادی برای دریافت پول در حامل‌هایی نظیر گاز و برق که عمده صورت‌بندی انرژی ایران را شامل می‌شود، وجود ندارد.

از سوی دیگر اعلام ارقام بالای یارانه نقدی می‌تواند انتظارات غیرواقعی در جامعه ایجاد کرده و اجرای طرح را با چالش مواجه کند.

طرح پیشنهادی برای حذف یارانه‌های پنهان و پرداخت یارانه نقدی مستقیم به مردم، با هدف افزایش عدالت اجتماعی و کاهش اسراف در مصرف منابع، ایده‌ای قابل تامل است. با این حال، برای اجرای موفقیت‌آمیز آن، نیاز به بررسی‌های دقیق‌تر، برنامه‌ریزی جامع و در نظر گرفتن تجارب گذشته وجود دارد تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.

منبع: فارس

وب گردی

    نظر شما