چرا قیمت سیمان گران شد؟
وز گذشته در تابلو معاملاتی سیمان بورس کالا شاهد جهش قیمتی این کالا از شرکتهای مختلف بودیم. در این میان نکته جالب توجه تایید معاملات زیر یک میلیون تومان بود. بر این اساس شرکتهایی که معاملات سیمان آنها در سطوح کمتر از یک میلیون تومان بر تن انجام شده است تایید شد. اما سایر معاملات بالای یک میلیون تومان مورد تایید قرار نگرفت.
به گزارش 9 صبح؛ برای مثال سیمان تیپ کیسهای صوفیان در سطح ۹۸۸ هزار تومان معامله شد و مورد تایید قرار گرفت. برخی از عرضههای سیمانی کارخانههای ساوه، خزر و شاهرود نیز در بازه بین ۸۰۰ هزار تومان تا یک میلیون تومان تایید شده است. قیمت سیمان در ماههای گذشته در سطوح کمتر از ۶۰۰ هزار تومان معامله شده است علت داغی معاملات سیمان بورس کالا چیست؟
علت اصلی را باید به کاهش عرضه سیمان با توجه به برنامهریزی برای قطع برق کارخانههای سیمان مرتبط دانست. ممکن است به اشتباه یا از عمد علت گرانی سیمان را کارخانهها یا فضای سفتهبازی و دلالی این صنعت در بورس کالا مطرح کنند. با این حال به صورت مشخص زمانی که انتظار برای کاهش محسوس عرضه سیمان آن هم در فصل تقاضا وجود دارد طبیعتا افزایش قیمت را شاهد خواهیم بود. این بهانهها میتواند دستاویزی باشد تا دوباره سیمان به دامن رانتخواران بازگردد.
مسکن ملی میتواند تقاضای مازاد ایجاد کند
نکته با اهمیت دیگر اینکه اگر دولت بنا بر احداث طرح مسکن ملی را دارد طبیعتا افزایش تقاضای مازادی را در بازار سیمان ایجاد میکند. همین موضوع نیز میتواند رشد قیمت سیمان را در عرضه ثابت به همراه داشته باشد. البته این موضوع همچنان بحث کارشناسان اقتصادی قرار دارد اما باید این مسائل به صورت روشن بیان شود که نباید انتظار داشت که با افزایش تقاضا یا کاهش عرضه قیمت سیمان ثابت بماند. علاوه بر این ممکن است به واسطه جهش قیمت دلار در بازار آزاد و شکلگیری انتظارات تورمی تمام بازارها به استقبال سطوح بالاتر قیمت در آینده بروند.
مقصر سیاستگذار است نه هیچکس دیگر
بر این اساس علت اصلی افزایش قیمت سیمان در کوتاهمدت قطعی برق کارخانهها است و مسئول این موضوع نیز توانیر و به بیان بهتر دولت است که در تامین برق تولید درمانده است. اجرای یک طرح احتمالا نامطلوب یا التهاب تورمی اقتصاد کشور نیز مقصری جز دولت ندارد.
نظر شما