تخم مرغ یک سوپر غذا است!

تخم مرغ یک سوپر غذا است!

یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه تخم‌مرغ غذای کامل و یک سوپرغذاست، خواص و مضرات این ماده باکیفیت را تشریح کرد.

به گزارش 9 صبح؛ شهاب اولیایی  درباره خواص تخم‌مرغ گفت: تخم‌مرغ مثل شیر یک سوپرغذاست و با توجه به محتوای آن و وجود حجم زیاد ریزمغذی‌ها و نیز وجود مقادیر زیاد پروتئین باکیفیت بالا، یک غذای بسیار عالی قلمداد می‌شود. یک تخم‌مرغ حاوی پروتئین، اسید‌های چرب ضروری برای بدن مانند امگا ۳ و امگا ۶، کلسترول، ویتامین ای، دی و آ، ویتامین‌های گروه ب، منیزیوم، پتاسیوم، سدیم، کلسیم، گوگرد، روی، فسفر و آهن و سلنیوم است.

وی ادامه داد: قسمت اعظم ریزمغذی‌ها و همچنین چربی و کلسترول تخم‌مرغ در قسمت زرده و قسمت اعظم پروتئین در سفیده تخم‌مرغ که به نام آلبومین مشهور است، قرار گرفته است.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی درباره خواص تخم‌مرغ گفت: با توجه به وجود ویتامین D و مقادیر کلسیم در این ماده غذایی، می‌توانیم به تقویت استخوان‌ها با مصرف این ماده غذایی اشاره کنیم، همچنین تقویت سیستم ایمنی با توجه به وجود ویتامین آ، ویتامین D و پروتئین باکیفیت بالا، تقویت کارکرد سیستم عصبی، حافظه و مغز به دلیل وجود ماده‌ای به اسم کولین که در بدن تولید ماده‌ای به اسم اسیدهرکولین می‌کند.

تقویت سیستم بینایی به دلیل وجود ویتامین آ و ماده‌ای به اسم گزانتین، لوتئین، ویتامین E، اسید چرب امگا ۳ که همگی آن‌ها در سیستم بینایی می‌توانند نقش مهمی داشته باشند، کاهش ریسک ابتلا به سرطان سینه به علت وجود ماده کولین و آنتی اکسیدان‌هایی که در آن وجود دارد، در کسانی که مبتلا به کم‌خونی هستند با توجه به محتوای آهنی که در تخم مرغ وجود داشته و می‌تواند به رفع کم‌خونی کمک کند، تامین اسید‌های آمینه ضروری بدن و کمک به ساخت توده عضلات به خصوص در کودکان، نوجوانان و ورزشکاران از دیگر خواص این ماده غذایی است.

مضرات تخم مرغ برای سلامتی

اولیایی به مضرات مصرف تخم‌مرغ هم اشاره کرد و گفت: البته که در کنار همه این فواید، مصرف تخم‌مرغ برای بعضی‌ها مضراتی هم خواهد داشت. مثل افرادی که به تخم‌مرغ حساسیت دارند که معمولا هم حساسیت به سفیده آن مربوط می‌شود، یا در افرادی که تخم‌مرغ خام مصرف می‌کنند، می‌تواند مشکلات بهداشتی ایجاد کند، چون حاوی باکتری به اسم سالمونلا است. سالمونلا می‌تواند باعث مسمومیت‌های غذایی شود، اسهال، تب، درد‌های شکمی و مشکلات گوارشی از جمله عوارضی است که این باکتری می‌تواند ایجاد کند. این باکتری با حرارت از بین می‌رود.

وی تصریح کرد: از دیگر مشکلات مصرف تخم‌مرغ اگر به صورت خام باشد، می‌توانیم به کاهش جذب پروتئین تخم‌مرغ و کاهش جذب بیوتین اشاره کنیم. در واقع جذب پروتئین در حالت پخته حدود ۹۰ درصد است، اما در حال خام این عدد به حدود ۵۰ درصد می‌رسد؛ بنابراین قسمت اعظم پروتئین در مصرف خام از دست می‌رود.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی در این باره توضیح داد: در تخم‌مرغ ماده‌ای به اسم آوودین وجود دارد که اگر خام مصرف شود این آودین با بیوتین ترکیب شده و آن را دفع کرده و مانع جذبش می‌شود. اما اگر در حالت پخته مصرف شود حرارت، آودین را تخریب می‌کند و بنابراین بیوتین به راحتی جذب می‌شود.

اولیایی گفت: درباره کسانی مثلا ورزشکاران که مقادیر زیادی سفیده تخم‌مرغ را به صورت خام مصرف می‌کنند، این می‌تواند هم باعث کاهش جذب پروتئین و بیوتین شود، مقادیر جذب پروتئین را کمتر کند و هم اینکه ممکن است مشکلات بهداشتی و مسمومیت ایجاد کند و باعث مشکلات گوارشی، اسهال، شکم‌درد و موارد این چنینی شود.

به گفته این متخصص تخم‌مرغ حاوی کلسترول است، اما مصرف متعادل و روزانه آن تأثیری بر مقدار کلسترول خون نخواهد گذاشت، چون که کلسترول در بدن هم تولید می‌شود و در صورت مصرف کلسترول به صورت غذا، بدن تولید داخلی خود را کم می‌کند و بنابراین بدن می‌تواند این تعادل را ایجاد کند.

افراد دارای اختلال ژنتیکی در مصرف تخم‌مرغ احتیاط کنند

وی ادامه داد: به طور کلی در ۷۰ درصد مردم، مصرف مقادیر عادی تخم‌مرغ باعث بالارفتن کلسترول نمی‌شود، اما حدودا در ۳۰ درصد موارد که مشکلاتی دارند ممکن است سبب افزایش کلسترول شود. مثلاً کسانی که دچار اختلال ژنتیکی درخصوص بالارفتن کلسترول هستند، یعنی به صورت فامیلی مشکل کلسترول دارند، بنابراین بهتر است در مصرف تخم‌مرغ جانب احتیاط را رعایت کنند.

این متخصص تغذیه اضافه کرد: توصیه می‌کنیم یک زرده تخم‌مرغ برای افراد عادی مصرف شود که در این صورت مشکلی ایجاد نمی‌کند، اما برای افرادی که مشکلاتی دارند هفته‌ای ۵ عدد هیچ‌مشکلی ایجاد نمی‌کند و می‌تواند همه این فواید مذکور را فراهم کند.

اولیایی درباره ارتباط مصرف تخم‌مرغ با بیماری‌های قلبی و عروقی هم گفت: مصرف تخم‌مرغ نمی‌تواند با بیماری‌های قلبی و عروقی مرتبط باشد مگر اینکه در مقادیر بسیار زیاد مصرف شود و کلسترول و چربی زیادی را وارد بدن کند. در حالت متعادل هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند.

تخم‌مرغ به بهبود آلزایمر کمک می‌کند

وی در پاسخ به این سوال که آیا تخم‌مرغ می‌تواند مانع آلزایمر شود، گفت: در تخم‌مرغ ماده‌ای به اسم کولین وجود دارد که می‌تواند اسیدهرکولین آزاد کند، کولین در کارکرد سیستم عصبی، حافظه و مغز کارکرد دارد و بنابراین می‌تواند به بهبود آلزایمر کمک کند.

اولیایی درباره اینکه مصرف زرده و سفیده به چه صورتی باید باشد، افزود: مصرف روزانه یک زرده تخم‌مرغ هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند. ضمن اینکه ریزمغذی‌ها و اسید‌های چرب در قسمت زرده قرار دارند؛ بنابراین مصرف یک عدد زرده نمی‌تواند مشکلی ایجاد کند.

این متخصص تغذیه درباره مصرف هر روز تخم‌مرغ نیز تاکید کرد: اگر مصرف متعادل باشد مشکلی در مصرف تخم‌مرغ به وجود نمی‌آید، احتیاط ما همان زرده تخم‌مرغ است، سفیده تخم‌مرغ محدودیت در مصرف ندارد؛ بنابراین توصیه ما این است که روزانه یک عدد زرده تخم‌مرغ و البته هر چقدر که فرد دوست دارد بدون افراط البته، از سفیده تخم‌مرغ به صورت پخته استفاده کنند.

به بچه‌های زیر یک سال تخم‌مرغ ندهید

اولیایی در پایان گفت: تخم‌مرغ به طور کلی برای همه گروه‌های سنی هم می‌تواند فواید داشته باشد. خصوصا برای بچه‌ها ما توصیه می‌کنیم حتما در برنامه غذایی آن‌ها باشد البته برای بالای یک‌ساله‌ها. ممکن است زیر یکساله‌ها به سفیده تخم‌مرغ حساسیت نشان دهند، ولی برای بچه‌ها غذایی بسیار خوب و کامل بوده و به طور کامل می‌تواند اسید‌های آمینه بدن را فراهم کند؛ بنابراین تخم مرغ غذای بسیار کاملی برای همه سنین است.

 

وب گردی

    نظر شما