وزیر بهداشت:
۴۵۰ آزمایشگاه بر محصولات ۱۷ هزار کارخانه مواد غذایی نظارت میکنند

وزیر بهداشت گفت: وزارت بهداشت حدود ۷۰۰ پرسنل دارد که فقط در حوزه ایمنی غذا فعالیت میکنند. همچنین، ۴۵۰ آزمایشگاه در این حوزه مشغول نظارت بر حدود ۱۷ هزار کارخانه و شرکت تولیدکننده مواد غذایی هستند.
محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت چهارمین همایش روز جهانى ایمنى غذا گفت: هفتم ژوئن بهعنوان «روز ایمنی غذا» توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام شده است؛ این اقدام، کاری بسیار مهم است تا ما به غذای مردم توجه بیشتری داشته باشیم؛ هم از نظر کیفیت، هم از نظر میزان انرژی و کالری، و هم از نظر ایمنی.
او ادامه داد: بخش عمدهای از این مسائل در حوزه وزارت بهداشت و درمان در حال پیگیری و انجام است. این یک کار مشترک است بین مجموعهای از نهادها. این مجموعه، از کاشت، برداشت، تولید، صنعت، جهاد کشاورزی، وزارت اقتصاد و وزارت بهداشت تشکیل شدهاند که بهصورت پیگیر در تلاش هستند تا یک غذای سالم، خوب و باکیفیت در اختیار مردم قرار دهند؛ آنچه شایسته مردم است.
ظفرقندی افزود: غذایی که تأمین میشود، یک بُعدش آن میزان کالری مورد نیازی است که باید برای مردم، بهویژه کودکان، فراهم گردد. معمولاً آنچه یک غذای کامل را تشکیل میدهد، شامل عناصر ایمن، چربی، پروتئین، ویتامینها و مجموعهای از عناصر غذایی کامل است. اینکه نسبت اینها چگونه باشد بهنظر من یک وظیفه اصلی دانش است.
او عنوان کرد: شعاری که امسال اعلام شده این است: «ایمنی غذا، سرمایهگذاری برای تولید مبتنی بر دانش». اگر این دانش صرفاً به سمت بازار سوق پیدا کند، یعنی بازار جانشین دانش شود، چه اتفاقی میافتد؟ بچههای ما چاق میشوند، کودکان ما دچار کبد چرب میشوند، بزرگسالان دچار بیماریهای فشار خون و دیابت میشوند. نظارت هم باید مبتنی بر علم باشد، یعنی بخشی که عمدتاً وزارت بهداشت آن را دنبال میکند. وظیفه اصلی وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو این است که باید بهسمت بهبود مستمر کیفیت در حوزه غذا حرکت کنیم.
او متذکر شد: مظلومترین افراد در حوزه غذا کودکان هستند، زیرا غذایی به آنان داده میشود، بدون اینکه خودشان قدرت انتخاب یا تشخیص سلامت آن را داشته باشند به آنان غذا داده میشود و پس از مدتی که بزرگ میشوند ممکن است دچار بیماری، چاقی، یا فشار خون زودرس شوند.
وزیر بهداشت یادآور شد: از طرفی موضوع ایمنی غذا، بهمعنای عاری بودن از سموم، بسیار مهم است. در حال حاضر، وزارت بهداشت حدوداً ۷۰۰ نفر پرسنل دارد که فقط در این حوزه فعالیت میکنند. همچنین، ۴۵۰ آزمایشگاه در این حوزه مشغول نظارت بر حدود ۱۷ هزار کارخانه و شرکت تولیدکننده مواد غذایی هستند.
او اضافه کرد: در آموزههای دینی ما نیز بر اهمیت غذا تأکید فراوان شده است. موضوع طعام بسیار مهم است. بهنظر من باید دست به دست هم دهیم تا اتفاقات خوبی رخ دهد. خیلی خوشحال شدم وقتی دیدم که میزان ترانس چربیها بالاخره کنترل شده است در حالی که قبلاً اینگونه نبود. بحث سبوس نیز در شورای سلامت و امنیت غذایی در حال پیگیری است.
ظفرقندی بیان کرد: در ارزیابیها نیز نکات افتخارآمیزی وجود دارد. من گاهی اوقات تعجب میکنم که برخی افراد میگویند نباید آمارهای کشور به بیرون داده شود. در حالی که این موضوع بخشی از «دیپلماسی سلامت» است. یعنی باید تعامل بینالمللی داشته باشیم؛ به دنیا بگوییم که وضعیت صنایع غذاییمان چگونه است. باید بگوییم بیایید بازدید کنید. اکنون ما جزو سه کشور برتر دنیا در این زمینه هستیم و این افتخار ماست.
او ادامه داد: اینکه آمار داده نشود، به چه کسی نباید داده شود؟ به WHO؟ به سازمانهای بینالمللی؟ در حوزههای دیگر نیز این مشکل را داریم. مثلاً آمار مرگومیر مادران در زمان بارداری در کشور ما حدود ۲۲ در ۱۰۰ هزار نفر است که جزو بهترین ارقام در دنیا است. اما در گزارش سال ۲۰۲۳، جلوی این عدد خط سفید کشیده شده است.
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: باید با دیپلماسی سلامت، سطح تعاملات علمی بینالمللی خود را در حوزه غذا افزایش دهیم و از دانش دیگر کشورها نیز بهرهمند شویم، همانطور که باید دانش خود را نیز صادر کنیم. اگر این کار را نکنیم، امکان صادرات نخواهیم داشت. مبنای صادرات این است که بتوانیم اعلام کنیم غذای ما ایمن، باکیفیت و دارای استاندارد بالاست.
نظر شما