نشست خبری سخنگوی وزارتخارجه؛
بقائی: ادعای موافقت ایران با غنی سازی زیر یک درصد صحت ندارد

سخنگوی وزارت امور خارجه امروز- دوشنبه ۳۰ تیرماه- در نشست خبری با اصحاب رسانه ضمن ابراز انزجار، تاسف و تاثر از آنچه در غزه میگذرد گفت: در دو سال گذشته شاهد نسل کشی بیسابقه بودیم و آنچه به این طرح محو استعماری فلسطین اضافه شد، سواستفاده از غذا و آب برای کشتار بوده است.
«اسماعیل بقائی» با بیان اینکه هیچ محموله غذایی و دارویی اجازه ورود به غزه را ندارد، گفت: در این چند روز صدای استغاثه مردم فلسطین را شنیدیم و خبرنگاران همچنان در حال انعکاس این شرایط غیرانسانی هستند. وجدان بشری در وضعیت بیحسی مطلق قرار گرفته و این بدترین چیزی است که اسرائیل آن را بر وجدان بشر تحمیل کرده و کشتار و جنایات را عادی کرده است. نزدیک به ۱۵۰ انسان بیگناه در ۲۴ ساعت و در حال دریافت غذا از سازمان به اصطلاح مردم نهاد آمریکایی کشته شدند. رژیم اسرائیل از صف غذا برای کشتار مردم استفاده میکند و کلمهای نمیتواند شدت و زشتی این جنایت را توصیف کند.
تحریم گزارشگر حقوق بشر نقطه عطف حمایت آمریکا از اسرائیل بود
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه جامعه جهانی ازاین آزمون سربلند بیرون نیامد، گفت: سازمان همکاری اسلامی باید نشستی اضطراری برگزار کند و ایران این موضوع را به این سازمان منعکس کرده است. سازمانها و نهادهای حقوق بشری و دیوانهای بینالمللی در این زمینه درمانده اند و مورد ارعاب و تهدید قرار گرفتند و از ایفای نقش خود جا ماندند. تحریم گزارشگر حقوق بشر نقطه عطف حمایت آمریکا از اسرائیل بود و استعفای دسته جمعی اعتراض به شکسته شدن حرمتها و حریمهای اخلاقی و حقوقی در نتیجه جنایات رژیم صهیونیستی بود.
جنایت آستانه اشرفیه به عنوان یکی از نقاط تاریک اقدام های رژیم صهیونیستی ثبت شد
بقائی گفت: امروز میزبان آقای صابر تنها بازمانده خانواده شهید صابر هستیم که جان خود را در راه ارتقای علم و دانش و توسعه ایران تقدیم کردند. جنایت آستانه اشرفیه یکی از نقاط تاریک رژیم صهیونیستی ثبت شد و امروز هم بردار شهید صابر در جمع ما هستند تا به عنوان کسی که این جنایت را لمس کرده و داغدار است برای ما سخن بگویند و به نشانه تکریم خانواده شهدا اینجا باشند.
بردار شهید صابر: خانوادهام به جرم ارتقای علم به شهادت رسیدند
در ادامه این نشست خبری برادر شهید دانشمند دکتر «سیدمحمدرضا صدیقی صابر» پشت تریبون قرار گرفت و گفت: من، سید علیرضا صدیقی صابر، برادر شهید دانشمند دکتر سید محمدرضا صدیقی صابر و عموی شهیدان سید حمیدرضا، سید مهیا، سید فاطمهزهرا و یاس صدیقی صابر هستم. رژیم صهیونیستی ۱۵ نفر از خانواده و عزیزان من را در یک لحظه به شهادت رساند و من، آخرین بازمانده از یک خانواده بزرگ هستم.
او ادامه داد: برادر من، یک فعال علمی و استاد برجسته دانشگاه در رشته مهندسی مکانیک بود. برادرزاده من که در روز نخست حملات به شهادت رسید، یک دانشآموز نخبه در رشته ریاضی بود. من، قطعات پیکر اعضای خانوادهام را با دستان خود جمعآوری کردم؛ فقط به جرم اینکه خانوادهام در تلاش برای توسعه و سربلندی ایران بود.
سید علیرضا صدیقی صابر که تصاویر شهدای این حمله را در دست داشت با اشاره به آنها گفت: کمی به این تصاویر نگاه کنید؛ اینها تصاویر شهدایی هستند که در حمله صهیونیستی اسرائیل در شهرستان آستانهاشرفیه، در بامداد روز سوم، به شهادت رسیدند. سید محمدرضا صدیقی، برادر من و همسرشان زهرا صابر، دختر دانشجویشان که دانشجوی رشته پزشکی دانشگاه اصفهان بود؛ حمیدرضا صدیقی، دانشآموز؛ مهیا صدیقی، دانشآموزی که من دیروز با او خاطراتی را زنده کردم. همان خاطراتی که مهیا برایشان لالایی میخواند تا بخوابند و خودش هم بعدتر بخوابد. دفترچه خاطرات مهیا هنوز باقیست؛ در آن از مدرسه و معلمش نوشته بود. پدرخانم و مادرخانم دکتر صدیقی، همچنین یاس صابر، خواهرزاده همسرش؛ برادر خانم ایشان، حامد صدیقی؛ حامد صابر و همسرش، احمری میلان صابر؛ و امیرعلی، خواهرزاده همسرشان، و همسایگانی که ناعادلانه در این جنگ به شهادت رسیدند.
هدف رژیم صهیونیستی فقط دانشمندان و محققان نیست؛ هدف او، مردم ایران هستند
دکتر «سیدمحمدرضا صدیقی صابر» با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی با بیرحمی تمام، دو بار به منزل برادر من و منزل پدرِ همسرش حمله کرد، افزود: بار اول در تهران، برادرزاده من به شهادت رسید و برادرم بههمراه همسرش تلاش کردند جان او را نجات دهند. شدت آتشسوزی آنقدر زیاد بود که سه بار با پتوی خیس به داخل خانه رفتند و خودِ دانشمند دچار سوختگی شدید شد. این حادثه در همان شب اول رخ داد، اما تلاشهای آنها بینتیجه ماند.
او ادامه داد: بار دوم، دشمن صهیونیستی به خانه پدری ما در آستانهاشرفیه حمله کرد و تمام اعضایی را که در مراسم سوگواری حمیدرضا آنجا حضور داشتند، بیرحمانه به شهادت رساند. امروز، از خانه برادر و خانه پدری ما هیچچیز باقی نمانده است. این تصویریست از همان خانهای که هزاران خاطره در آن داشتیم. تصویری از مهیا صدیقی و فرزندان دکتر صدیقی، و خودِ دکتر صدیقی که این عکس را در روز فارغالتحصیلی فرزندش گرفته بود؛ دختر دانشجویش، دکتر فاطمه صدیقی.
برادر شهید با مخاطب قرار دادن مردم گفت: مردم! هدف رژیم صهیونیستی فقط دانشمندان و محققان نیست؛ هدف او، مردم ایران هستند و هر کسی که برای عزت و استقلال ایران تلاش میکند. من این واقعیت را فقط نشنیدهام؛ آن را از نزدیک و به قیمت خون همهی خانوادهام لمس کردهام. همان رژیمی که در نخستین روزهای حملهاش، به نام میهن، خط لولهی آب در شمال تهران را هدف قرار داد تا مردم ایران را از زندگی محروم کند.
او افزود: مطالبه جدی من، بهعنوان خانواده شهید، این است که وزارت امور خارجه با قدرت نسبت به احقاق حق ما و ملت ایران در مجامع بینالمللی اقدام کند و اجازه ندهد خون این شهیدان پایمال شود.
ترامپ و نتانیاهو دروغگویان بزرگ قرن حاضرند
برادر شهید صدیقی صابر در پایان سخنانش گفت: در اینجا باید با صدایی رسا و بلند خطاب به رسانهها اعلام کنم که ترامپ و نتانیاهو به شما دروغ گفتند. کدامیک از این شهدا فعالیت هستهای داشتند؟ ادعای ساخت سلاح هستهای، یک دروغ بزرگ و آشکار بود؛ دروغی که ترامپ و نتانیاهو با توسل به آن تلاش داشتند با اراده ملت ایران ــ ملتی که خواهان استقلال، پیشرفت و توسعه است ــ مقابله کنند. ترامپ و نتانیاهو دروغگویان بزرگ قرن حاضرند و رسانهها ــ هر یک با تعهد به راستی و صداقت ــ موظفاند این حقیقت آشکار را به گوش جهانیان برسانند. وظیفه همه مدیران، مسئولان، نظامیان و آحاد ملت ایران در برابر خون پاک این شهدا ــ و تمامی شهدای تجاوز اخیر ــ آن است که با اتحاد، از دولت جمهوری اسلامی ایران مطالبه کنند که در این مسیر اقداماتی عملی، قاطع و راهبردی اتخاذ کند؛ اقداماتی که هیچ دشمن یا قدرت متجاوزی حتی جرئت تصور تعرض به خاک پاک میهن و مردم شریف ما را در ذهن خود نداشته باشد.
از هیچ فرصتی برای مستندسازی جنایات اسرائیل کوتاهی نخواهیم کرد
اسماعیل بقائی، پس از پایان سخنان برادر شهید صدیقی صابر، گفت: به روح شهیدانمان درود میفرستیم و به عنوان وزارت امور خارجه و دستگاه دیپلماسی کشور، این تعهد را میدهیم که از هیچ فرصتی در سطح بینالمللی برای مستندسازی این جنایات، پیگیری حقوق ملت ایران و مؤاخذه و پاسخگو کردن جنایتکارانی که بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم در ارتکاب این تجاوز وحشیانه و کشتار هممیهنانمان نقش داشتهاند، کوتاهی نخواهیم کرد.
وزرات امور خارجه مسئول استفاده از دیپلماسی برای احقاق حقوق مردم است
در ادامه این نشست خبری، سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی درباره مذاکرات پیش روی ایران و اروپا گفت: سطح گفتوگوهای ما با سه کشور اروپایی و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، عمدتاً در سطح معاونان وزیر بوده است. ولی بهعنوان یک اصل کلی، ما در وزارت امور خارجه، که متولی و مسئول استفاده از دیپلماسی برای احقاق حقوق ملت ایران هستیم، هرجا که احساس کنیم میتوانیم از این ابزار برای صیانت از حقوق و منافع ایران استفاده کنیم، قطعاً درنگ نخواهیم کرد. فارغ از اینکه دیگران چه حرفهایی میزنند یا چه ضربالاجلهای تصنّعی ممکن است مطرح شود. این مسائل ما را بازنمیدارد از اینکه وظیفه خود را برای پیگیری حقوق ملت ایران با جدیت دنبال کنیم.
ادعای موافقت ایران با غنی سازی زیر یک درصد صحت ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این پرسش خبرنگار ایرنا درباره ادعاهای وزیر امور خارجه سابق آمریکا پیرامون موافقت ایران با غنیسازی زیر یک درصد و هدف از بیان آن گفت: هدف اینگونه اظهارات را باید از خود آنها پرسید که نیتشان چیست اما چنین چیزی وجود نداشته است. این ادعاها را باید در چارچوب دعواها و مباحث داخلی ایالات متحده دید و تحلیل کرد؛ مباحثی که میان دو حزب در جریان بوده و بنابراین باید آن را در همان قالب سنجید و نه بهعنوان گزارههایی واقعی.
طرف اروپایی در اجرای برجام در جایگاه متهم قرار دارد
بقائی در ادامه پاسخ به ایرنا درباره دیدگاه وزرات امور خارجه درباره پیشنهاد اروپا مبنی بر تعویق زمان فعالسازی «اسنپبک» هم گفت: موضع ما، موضعی ثابت، یکسان و اصولی بوده است. وزیر امور خارجه دیروز نامهای را خطاب به سه کشور عضو برجام (سه کشور اروپایی)، چین، روسیه و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ارسال کردند و مواضع حقوقی جمهوری اسلامی ایران را بیان نمودند. توسل به آنچه بهعنوان اسنپبک از آن یاد میشود، بیمعنا، غیرقابل توجیه، غیرحقوقی و غیراخلاقی است. به این دلیل که اولاً کاهش تعهدات از سوی ایران، بر اساس بند صریح مندرج در برجام صورت گرفته است. ایران، پس از خروج آمریکا از توافق و پس از آنکه یک سال به طرفهای اروپایی فرصت داد تا خروج آمریکا را جبران کنند، تصمیم گرفت اقدامات جبرانی خود را بهصورت تدریجی آغاز کند. ما تعهداتمان را کاهش دادیم؛ درحالیکه خودِ طرفهای اروپایی، به دلیل قصور و تقصیر در ایفای تعهداتشان طبق برجام، در جایگاه متهم قرار دارند. بدتر از آن اینکه، پس از تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی، نه تنها آن را محکوم نکردند، بلکه با برخی موضعگیریها درصدد توجیه این تجاوز نیز برآمدند.
کشورهای اروپایی عضو برجام هیچ توجیه اخلاقی، سیاسی و منطقی برای استفاده از قطعنامه ۲۲۳۱ ندارند
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه پاسخ به ایرنا با اشاره به اینکه موضوع، با اقداماتی که رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه تأسیسات هستهای صلحآمیز ایران انجام دادند، اساساً تغییر کرده است، گفت: بنابراین، کشورهای اروپایی عضو برجام هیچ توجیه اخلاقی، سیاسی و منطقی برای استفاده از قطعنامهای که خودشان زمینهساز عدم اجرای آن بودهاند، بهمنظور بازگرداندن تحریمها ندارند. ما کاملاً آگاه هستیم که متأسفانه جهان، جهانی مبتنی بر حق و عدالت نیست. با این حال، کشورهای اروپایی از این ابزار برای تهدید ایران استفاده میکنند. اما واقعیت این است که در صورت عملیاتیشدن چنین تهدیدی، معنای آن این خواهد بود که کشورهای اروپایی اساساً هیچگونه نقشآفرینی در روندهای مذاکراتی مرتبط با موضوع هستهای ایران برای خود قائل نیستند و عملاً خود را از هرگونه نقش در این زمینه محروم خواهند کرد.
فرستاده ویژه رئیسجمهور به روسیه، حامل پیام و دیدگاه کلان ایران درباره تحولات منطقهای و بینالمللی بود
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر علی لاریجانی به مسکو و دیدار با رئیس جمهور روسیه هم گفت: آقای دکتر لاریجانی، بهعنوان فرستاده ویژه رئیسجمهور، حامل پیام و دیدگاه کلان جمهوری اسلامی ایران درباره تحولات منطقه، تحولات بینالمللی و همچنین روابط دوجانبه بودند. آقای لاریجانی دیدار بسیار خوبی با رئیسجمهور روسیه داشتند که در آن، درباره طیف متنوعی از موضوعات، بهویژه روابط دوجانبه و مسائل منطقهای پس از تحولات سهـچهار هفته اخیر، گفتوگو شد.
او ادامه داد: اینکه کشورها با توجه به اهمیت موضوعات و در واکنش به تحولات، فرستادگانی را به کشورهای هدف اعزام میکنند، امری متعارف است. آقای لاریجانی نیز پیشتر، در همین جایگاه، سفرهایی از جمله به روسیه داشتهاند. بنابراین، این سفر هم در همان چارچوب متعارف صورت گرفته و وزارت امور خارجه نیز در جریان این سفر بوده است.
هر سه سفیر سه کشور اروپایی در تهران حضور دارند
اسماعیل بقائی در ادامه گفت: بسیاری از سفارتخانهها که به دلیل نگرانی از تحولات مربوط به تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی، موقتاً تعداد اعضای خود را کاهش داده یا برخی از آنها بهطور موقت تعطیل شده بودند، مجدداً فعالیت خود را از سر گرفتهاند. در حال حاضر، هر سه سفیر سه کشورهای اروپایی در تهران حضور دارند و فعالیت سفارتخانههایشان ادامه دارد.
نشست ایران و تروئیکای اروپایی در استانبول و در سطح معاونان وزرای خارجه برگزار خواهدشد
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: در خصوص گفتوگو میان جمهوری اسلامی ایران و سه کشور اروپایی، همانطور که پیشتر اعلام شد، این نشست در مکانی خارج از اروپا، یعنی در استانبول، برگزار خواهد شد. این نشست در سطح معاونان وزرای امور خارجه و با حضور معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار میشود.
موضوع گفت و گوی ایران و اروپا، رفع تحریم و اختلاف های هسته ای است
بقائی در توضیح موضوع این نشست گفت: موضوع گفتوگوها نیز روشن است: رفع تحریمها و مسائل مرتبط با برنامه هستهای صلحآمیز جمهوری اسلامی ایران. با این تفاوت که جمهوری اسلامی ایران در این نشست، مطالبات خود را بهصورت جدی مطرح خواهد کرد. کشورهای اروپایی باید نسبت به مواضع ناصوابی که در جریان تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی و آمریکا اتخاذ کردند، پاسخگو باشند. این سه کشور، به عنوان اعضای برجام و طرفهایی که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را بهصورت اجماعی پذیرفتهاند، دارای مسئولیتهای حقوقی، قانونی و اخلاقی بودند تا این تجاوزات را محکوم کنند؛ امری که متأسفانه محقق نشد. برخی از این کشورها حتی مواضعی توجیهگرایانه در حمایت از رژیم صهیونیستی و ایالات متحده اتخاذ کردند. طرفهای اروپایی باید نسبت به این رفتارها پاسخگو باشند. بنابراین، این جلسه از سوی جمهوری اسلامی ایران، نشستی مطالبه گرایانه خواهد بود که در آن، موضوعات هستهای و رفع تحریمها مورد بررسی قرار میگیرد.
ادعای مقام های آمریکایی درباره آسیب رساندن به تاسیسات هسته ای ایران، مدرک جرم است
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی در مورد اظهارات مقامات آمریکایی پیرامون آسیبرسانی به تأسیسات هستهای صلحآمیز ایران، گفت: همین سخنان، خود گواهی بر پذیرش ارتکاب اقدامی غیرقانونی و جنایتکارانه علیه ملت ایران است. این اظهارات و اقدامات، اسنادی خواهند بود که بیتردید از سوی جمهوری اسلامی ایران مورد استفاده قرار خواهند گرفت تا ماهیت غیرقانونی اقدامات آمریکا را به اثبات برسانند. آیا افتخارآمیز است که کشوری مانند ایالات متحده ــ که عضو دائم شورای امنیت، یکی از سه امین معاهده منع اشاعه سلاحهای هستهای (NPT) و پیشنهاددهنده قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در سال ۲۰۱۵ است ــ چنین اصراری بر تخریب برنامه هستهای صلحآمیز جمهوری اسلامی ایران داشته باشد؟ قطعنامهای که بهطور رسمی، برنامه هستهای صلحآمیز جمهوری اسلامی ایران، از جمله حق غنیسازی، را به رسمیت شناخته است. این اقدامات نه تنها افتخاری برای آمریکا نیست، بلکه مسئولیت آنها را سنگینتر میکند و کار جمهوری اسلامی ایران را برای اثبات اقدام غیرقانونی و احراز مسئولیت بینالمللی دولت ایالات متحده در قبال این تخلف آشکار، آسانتر میسازد.
این گزارش تکمیل میشود...
نظر شما