خلیل عقاب، بنیانگذار سیرک در ایران درگذشت
خلیل طریقتپیما معروف به خلیل عقاب، پهلوان افسانهای ایرانی و بنیانگذار سیرک در ایران شب گذشته در ۹۸ سالگی در گذشت.
به گزارش 9 صبح: پهلوان «خلیل طریقتپیما» معروف به «خلیل عقاب» که نام وی با بلندکردن فیل ۲ تنی در کتاب گینس ثبت شد و از بنیانگذارن سیرک در ایران، پنجشنبه شب در ۹۸ سالگی جان به جان آفرین تقدیم کرد و درگذشت.
مسئول بیناد انجمن زنده یاد خلیل عقاب پنجشنبه شب با این اعلام این خبر در مصاحبه با خبرنگار ایرنا گفت: پهلوان عقاب مدت ۳۶ روز در بیمارستان پیوند اعضا بستری بود و به دلیل کهولت سن به دیار باقی پرواز کرد.
خلیل عقاب؛ مردی پر از ماجرا
خلیل از کودکی به ورزش باستانی علاقه داشت. از ۱۴ سالگی به صورت جدی ورزش باستانی را آغاز کرد. از همان هنگام در «میل گرفتن» و بلند کردن میلهای سنگین درخشید. در ۳۰ سالگی وزنه ای ۴۵۰ کیلویی را با دندان بلند کرد. او بین سالهای ۱۳۳۰ تا ۱۳۵۰ نمایشهای خود را در بسیاری از شهرهای ایران اجرا نمود.
بلند کردن وزنههای بسیار سنگین، خوابیدن زیر کامیون و اتوبوس، خم کردن تیرآهن و … از جمله این نمایشها بود.
او اولین برگزارکننده نمایشهای پهلوانی با بلیط فروشی بود. همچنین اولین کسی بود که از هندوستان، شیر و خرس به ایران آورد و آنها را تربیت نمود و به روی صحنه برد. وی در سال ۱۳۵۰ به دعوت سیرک «فاست» به ایرلند مهاجرت کرد. پس از آن به سیرک «جری کاتل» انگلستان رفت. در این سیرک موفق به بلند کردن فیل ۱۴۰۸ کیلویی شد. او در این مورد میگوید:
آن زمان ۵۰ ساله بودم و در مدت ۴ سالی که در انگلستان اقامت داشتم شبی دو بار این فیل را بلند میکردم.
همین رکورد او بود در کتاب رکورد گینس ثبت شد. آن طور که در سایت گینس ثبت شد خلیل عقابی در سیرک جری کاتل فیلی ۲ تنی را برای اولین بار بلند کرد. پس از انگلستان به سیرک «دریکس تون» ایتالیا رفت و در ادامه فعالیتهایش در بیش از ۳۷ کشور جهان به اجرای نمایشهای پهلوانی پرداخت.
بازگشت خلیل عقاب به ایران
خلیل عقاب در یک مصاحبه گفته سال ۱۳۷۰ بعد از حدود ۲۰ سال مهاجرت به ایران بازگشته و توانسته چند سالی سیرکی در پایتخت برپا کند اما آن طور که در خاطرات خود گفته شهرداری تهران کمی بعد دیگر اجازه فعالیت به او نداده و همین موضوع باعث بازگشت او به زادگاهش - شیراز – شد.
ظاهرا در زمان حضور سیدمحمد خاتمی در وزارت ارشاد از او دعوت شد تا با اندوخته تجربیاتش از سیرکهای جهان این شاخه نمایش را به ایران بیاورد و تبدیل به «پدر سیرک ایران» شود او در سال ۱۳۷۰ به ایران بازگشت و از همان هنگام سیرکی در ایران افتتاح کرد.
سیرکی که خلیل عقاب به همراه همسرش «شهلا اشکبوس»، برای اولین بار در ایران افتتاح کرد با حضور ۶۰ هنرمند از ایتالیا، رومانی و پرتغال در بسیاری از شهرهای ایران به اجرای نمایش پرداخت. در این برنامهها همسر و ۲ فرزند او به نامهای شهرزاد و ابراهیم او را همراهی میکردند.
«شهلا اشکبوس» که به بانوی سیرک ایران مشهور است مدت ۱۸ سال مدیریت «سیرک خلیل عقاب» را عهدهدار بود. وی در اسفند ۱۳۸۷ حین یک سفر کاری با تیم ایتالیایی خود در یک سانحه رانندگی درگذشت.
نظر شما