سردردهای عصبی را بشناسید!
سردرد عصبی یکی از انواع سردردهایی است که ممکن از در طول زندگی با آن مواجه شوید. علائم سردردهای عصبی شامل خستگی و درد مداوم در سر است. در گفتگو با دکتر مسعود نامجو متخصص اعصاب و روان، روانپزشک، به بررسی برخی از رایج ترین انواع سردرد، به همراه علل، درمان، پیشگیری و زمان مراجعه به پزشک می پردازیم.
به گزارش 9صبح،رایج ترین نوع سردرد، سردرد عصبی است که درد خفیف، متوسط یا در مواقعی شدیدی را در پشت چشمان، یا در سر و گردن ایجاد میکند. سردرد عصبی مثل درد یک هدبند سفت دور پیشانی است و اکثر افراد مبتلا به آن، یک یا دو مرتبه در ماه با این سردردهای دوره ای مواجه می شوند.
در این مصاحبه قرار است بیشتر با نشانه ها، دلایل، روشهای درمان و پیشگیری از سردردهای عصبی آشنا شوید. دکتر مسعود نامجو متخصص اعصاب و روان، روانپزشک، در این باره توضیح می دهد:
نشانه های سردرد عصبی چیست و با میگرن چه تفاوتی دارد؟
سردرد عصبی بصورت دردی شبیه باند سفت در دور تا دور سر احساس می شود، معمولا در زمان تنش و بی خوابی این سردرد بیشتر می شود، معمولا به سمت بعد از ظهر تشدید می شود و با سردرد میگرنی تفاوت هایی دارد از جمله: برخلاف میگرن ، سردرد عصبی معمولا با تغییرات بینایی تهوع و استفراغ نیست وفعالیت جسمانی باعث تشدید ان نمی شود، حساسیت بیش از حد در سردرد میگرنی به نور یا سروصدا ، در سردرد تنشی نیست.
در خصوص محل درد و شدت و مدت زمان ماندگار سردرد های عصبی شرح دهید.
محل درد معمولا در دور سر وممکن است در شانه یا گردن هم احساس شود، از نظر شدت معمولا خفیف تا متوسط می باشد و از نظر مدت بین سی دقیقه تا حتی یک هفته هم ممکن است ماندگار باشد.
علل بروز سردرد عصبی چیست؟
علت هایی که برای سردرد عصبی مطرح است شامل: انقباضات عضلانی و اسپاسم های عضلات ناحیه سر و گردن می باشد ، افزایش حساسیت افرادی است که دچار این حساسیت ها هستند یعنی سطح تحریک پذیری این افراد، بالاتر است و در افرادی که دچار تنش هستند این مورد در کل بدن هم مشاهده می گردد از جمله در ناحیه سر و گردن که باعث بروز سردرد ها می گردد.
سریعترین راه ها جهت کاهش سردردهای عصبی را بیان کنید؟
سریع ترین راه کنترل سردرد عصبی دوری از عوامل تشدید کننده ست و استفاده ازمسکن ها بصورت موقت و موردی نیز توصیه می گردد، عوامل ایجاد کننده را باید بشناسیم و بدانیم که در هر فردی، چه عاملی بیشتر نقش دارد و تا زمانی که این عوامل هستند ، سردرد نشدید میشود و دوری از ان می تواند مداخله ای سریع برای بهبود این نوع سردرد باشد.
برای پیشگیری از سردرد عصبی چه باید کرد؟
برای درمان سردرد عصبی ما اول باید عوامل تشدید کننده سردرد عصبی را بشناسیم و ان را کنترل کنیم و درصورت موثر نبودن اقدام به درمان کنیم، همانطور که از اسم این نوع سردرد مشخص است معمولا تنش ها و استرس ها باعث ان هستند و درگیری های فکری اضطراب و نگرانی دغدغه و وضعیت خلقی غیر طبیعی غمگینی مواردی هستند که سطح تحریک پذیری گیرنده های عصبی را بالا میبرند و فرد حساسیت بیشتری نسبت به درد پیدا می کند.
عواملی بصورت واسط نیز عمل میکنند ، مثل بهم خوردن کیفیت خواب که باعث تشدید سردرد عصبی میشود.
دوری از تنش، داشتن روحیه مطلوب، عدم اشفته بودن ذهن، خواب به اندازه ، دوری از مصرف کافئین و الکل و مصرف مایعات کافی و ورزش به پیشگیری از بروز این سردرد ها کمک می کند.
برای تشخیص و درمان سردرد عصبی چه توصیه هایی می شود؟
بطور کلی تشخیص نوع سردرد باید توسط پزشک انجام شود، زمانی که یک دفعه سردردی که وجود نداشته ، بروز پیدا کند یا زمانی که نوع سردرد متفاوت شود اهمیت بررسی توسط پزشک چد برابر می شود.
داروهایی که برای سردرد های عصبی استفاده می شود ، داروهایی هستند که علل این نوع سردرد را هدف می گیرند معمولا اختلالات خلقی و استرس ها باعث این سردرد هستند و در نتیجه داروهایی مفید هست که این عامل را از بین ببرند و فرد را از زیر بار فشار دور کنند و با درمان مناسب توسط متخصص روانپزشک این سردرد ها رو به بهبود می رود.
روش های غیر دارویی مثل جلسات مشاوره نیز برای درمان سردرد ها توصیه می شود وهمانطور که درمان دارویی باعث کاهش اضطراب و استرس و رفع تنش و بهبود وضعیت خلقی بیمار می شود، در مواردی درمان غیر دارویی هم می تواند موثر باشد و از بیمار خواسته می شود با جلسات روان درمانی وضعیت خلقی به سمت بهبود پیش برود.
و به عنوان سخن پایانی؟
اصولا سردرد تنشی را میتوان به عنوان زیر مجموعه ای از درد های ناشی از مشکلات روانی در نظر گرفت و جزئی از بیماری های روان تنی هست که شامل مجموعه بزرگتری می شود که زمینه ای از اختلالات روان پزشکی به صورت علامت های جسمانی مثل درد بروز می کنند.این درد یکی از علت هایش افزایش تحریک پذیری گیرنده های حسی و افزایش تحریک پذیری فرد دچار اضطراب یا افسردگی می باشد و درد ها با شدت بیشتری احساس می شود.
فعل و انفعالات و مکانیسم های روانی نیز در این افراد است که منجر به بروز تنش ها می شود و علائم جسمانی به جای علائم روانی بروز می کند. در این صورت فرد با مراجعه به روانپزشک پس از تشخیص نوع سردرد، نسبت به درمان دارویی یا غیر دارویی از طریق جلسات مشاوره اقدام می کند.
منبع:آی زندگی
نظر شما