قطر برای جام جهانی چقدر خرج کرده؟/ کشورشان را کوبیدند دوباره ساختند!
گزارشها حاکی از آن است که دوحه برای جام جهانی رقمی در حدود ۲۲۰ تا ۲۵۰میلیارد دلار هزینه کرده است. این رقم در مقایسه با رویدادهای پیش از آن به شکل انفجاری افزایش یافته است.
به گزارش 9صبح،این رقم در مقایسه با جام جهانی روسیه ۲۰برابر بیشتر است. بنابراین جام جهانی۲۰۲۲، لوکسترین رویداد جام جهانی تاریخ محسوب میشود. بر اساس بررسیها، این مبلغ تنها برای ساخت ورزشگاهها بهکار گرفته نشده، بلکه حدود ۱۰۰هتل جدید ساخته شده، بنادر، فرودگاهها و حملونقل مدرن شده و حتی شهر جدید با ظرفیت ۲۵۰هزار نفر بهوجود آمده است.
درنتیجه میتوان گفت، قطر با برگزاری جام جهانی چهره خود را مدرن کرده تا در رقابت با شهرهای در حال توسعه خلیجفارس، یک گام بلند بردارد. همچنین مطابق بررسیها، جام جهانی۲۰۲۲ محرکی برای توسعه اقتصاد جهان محسوب میشود. در کنار این موضوع، انتقادها به مسوولان قطری برای تعداد بالای کارگران فوتی و نحوه انتخاب قطر برای جام جهانی، حتی در جریان برگزاری این رویداد جذاب به گوش میرسد.
یکی از مهمترین موضوعاتی که در جام جهانی مدنظر قرار میگیرد، جریان اقتصادی این رویداد مهم فوتبالی است. طی روزهای آینده جهان به یک نقطه چشم خواهد دوخت و انتظار میرود میلیاردها نفر به تماشای جام جهانی قطر بنشینند. در سال۲۰۱۸، حدود ۵/ ۳میلیارد نفر، بیش از نیمی از بزرگسالان جهان، مسابقات را به صورت کامل تماشا کردند. حجم جریان پولی که شرکتها برای ترغیب طرفداران فوتبال به مصرف برندهای مختلف پرداخت میکنند بیرقیب و قابلتوجه است. وقتی حرف از جریان مالی در مهارتهای تربیت بدنی باشد، هیچ ورزش دیگری در سطح جهانی به فوتبال نزدیک هم نمیشود. جام جهانی قطر، که از ۲۰ نوامبر آغاز میشود، چند «اولینبار» تاریخی را رقم خواهد زد: اولینباری است که جام جهانی در کشوری با اکثریت عرب و مسلمان برگزار میشود. همچنین برای اولینبار به دلیل گرمای بالای هوا در تابستان قطر، در زمستان برگزار میشود و مهمتر از همه، این اولینباری است که جام به عنوان نقطهعطفی در پروژه توسعه مورد استفاده قرار میگیرد.
سرمایهگذاری فوتبالی قطر
چرا جام جهانی قطر در قیاس با دورههای قبلی یک رویداد سوپرلوکس معرفی میشود؟ براساس مقالهای از آدریان وولدریج، ستوننویس تجارت جهانی بلومبرگ، خاندان آل ثانی از ثروت بیشمار حاصل از فروش گاز طبیعی مایع استفاده میکنند تا امنیت حکومت خود را تضمین و رفاه بلندمدت را در این کشور پایهریزی کنند. قطر در اواسط دهه ۱۹۹۰ یک پایگاه هوایی میلیارددلاری ساخت و آن را در اختیار آمریکا قرار داد. این کشور شبکه الجزیره را راهاندازی کرد که اکنون رسانهای جهانی شده است. حال این کشور از آن زمان به طور فزایندهای روی شهرت جهانی و درآمدزایی به واسطه فوتبال متمرکز شده است. در همین راستا بنیاد سرمایهگذاری قطر اسپورت، در ۲۰۱۱ پاریسنژرمن را خریداری و این باشگاه متوسط فرانسوی را به یک قدرت اروپایی تبدیل کرد. سازمانهای مختلف قطری با باشگاههای معتبر اروپایی مانند بارسلونا (سالانه ۳۰میلیون پوند برای اسپانسری پیراهن)، رئال مادرید، بایرن مونیخ و آ.اس.رم قراردادهای حمایت مالی منعقد کردهاند. دولت همچنین با صرف هزینه هنگفت برای ایجاد و بهبود سطح لیگ قطر، بررسی مهارتهای فوتبالی هر قطری ۱۲ساله و جستجوی آفریقا برای ستارههای آینده، در زمین فوتبال سرمایهگذاری بزرگی داشته است.
کوبید و دوباره ساخت!
با جام جهانی ۲۰۲۲، قطر نیز چهره خود را کاملا تغییر داده است. قطر از زمان پیروزی در رقابت برای میزبانی جام جهانی در سال ۲۰۱۰، بیش از ۲۵۰میلیارد دلار برای توسعه فوتبال هزینه کرده است، رقمی که هزینه ۴۲میلیارددلاری چین برای المپیک ۲۰۰۸ پکن و ۵۵ میلیارددلاری روسیه برای بازیهای المپیک زمستانی ۲۰۱۴ را به حاشیه برده و کوچک میشمارد. از این مبلغ ۱۰میلیارد در هشت استادیوم فوتبال هزینه و باقی به دگرگونی عمده کشور اختصاص داده شده است: از جمله بازسازی کامل مرکز شهر دوحه؛ ساخت نزدیک به صد هتل جدید؛ توسعه بنادر و فرودگاهها؛ نوسازی سیستم جادهای؛ ایجاد سه خط مترو و ایجاد شهری جدید با بیش از ۲۵۰هزار نفر جمعیت، گوشهای از اقدامات تحولآمیز قطر به بهانه میزبانی جام جهانی بوده است.
منبع:روزنامه دنیای اقتصاد
نظر شما